Ministrica je pohvalila tolminsko gimnazijo

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v Tolminu potrdila, da ministrstvo podpira razpis nove smeri strojni tehnik. Če program uspe, bo to lahko primer dobre prakse na področju sodelovanja šolstva in gospodarstva. Na Univerzi v Novi Gorici pa je beseda tekla o vplivu nove visokošolske zakonodaje na prihodnost ustanove.

Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič  

NOVA GORICA > Ustvarjalno okolje, večsmerni dialog, sodelovanje med srednjo in osnovno šolo, lokalno skupnostjo in gospodarstvom. Taki so pozitivni vtisi ministrice Maje Makovec Brenčič po obisku na Gimnaziji Tolmin.

Potrdila je naklonjenost ministrstva novim programom srednje šole, ki se z dodatnimi vsebinami bori za več dijakov: “Na ministrstvu smo podprli, da se razpiše program strojnega tehnika, pobuda je prišla tako iz šole kot tudi iz gospodarstva. Prisluhnili smo gospodarstvu, ki pa je moralo zato dati tudi določene zaveze. Zdaj spodbujamo tako starše kot mlade k razmisleku o tem, da je prav ohranjati delovna mesta v lokalnem območju.”

Če bo program uspešen, bo to primer dobre prakse, pritrjuje ministrica, ki si želi še več razmisleka o tem, katere izobraževalne programe to in druga okolja potrebujejo za rast gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest.

Kakovostni programi, ki bodo dali dobre kadre, so tudi glavni cilj pri usmerjanju razvoja visokega šolstva. V Novi Gorici je prav pred kratkim zaživela peta slovenska univerza z imenom Nova univerza. “Ta primer izvira še iz obdobja delovanja sveta za visoko šolstvo, iz leta 2008,” je pojasnila ministrica. Kljub temu, da se ni neposredno izrazila o tem, ali je dodatna drobitev slovenskega univerzitetnega prostora dobra, je poudarila, da na ministrstvu pripravljajo novelo zakona o visokem šolstvu, s katero si želijo doseči, “da vse to, kar deluje kot entiteta v prostoru visokega šolstva, deluje kakovostno, stremi k odličnosti.”

Slovenski univerzitetni prostor naj bi se torej od količine znova premaknil h kakovosti. Pomemben del tega procesa, meni ministrica, je institucionalna akreditacija, ki jo predlaga nova sprememba zakonodaje. Ta bo univerzam omogočila, da po lastni presoji spreminjajo svoje programe, jih prilagajajo potrebam trga ter poskrbijo, da raziskovalni in znanstveni dosežki čim prej najdejo pot v pedagoški proces.

Z novim načinom akreditacije je zadovoljen tudi rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik, ki je ministrico gostil ob koncu njenega obiska na Goriškem. “Na papirju se zdi, da novela univerzam prinaša več svobode, seveda pa je treba videti, kako se bo obnesla v praksi,” je povedal Zavrtanik, ki je bil po obisku optimističen in je imel občutek, da ministrstvo podpira in ceni delo njihove ustanove.

VESNA HUMAR


Najbolj brano