Od plastike do formalina

Ob vsem, kar je že povedala zgodovina umetnosti, je v okvirih klasičnega slikarskega medija kar težko odkriti nekaj novega, drugačnega, nekaj, kar bo izključno tvoje, avtorsko intimno.

Barbara Jurkovšek:   Od plastike do formalina
Barbara Jurkovšek: Od plastike do formalina 

SEŽANA > A prav to že od začetka samostojne ustvarjalne poti uspeva akademski slikarki in magistrici umetnosti Barbari Jurkovšek, ki se je z razstavo pod naslovom Od plastike do formalina ob slovenskem kulturnem prazniku predstavila v Veliki galeriji Ivana Varla Kosovelovega doma v Sežani. Razstava bo na ogled do 19. marca. Avtorico, ki se v svojih ustvarjalnih prizadevanjih vrača “nazaj k slikarstvu” in jo odlikujeta izjemna intelektualna širina in neutrudna raziskovalnost, je predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

“Njena percepcija prostora in časa je seizmografsko občutljiva, njene misli se potapljajo v globino in iščejo odgovore, vzpostavljajo paralele in se postavljajo v napeta soočanja, okolje, v katerem živi pa premore znanstveno in s tem raziskovalno-analitično atmosfero, ki sega na področje geologije in naravoslovja nasploh ter stremi po eksaktnih rezultatih. Vse to je nedvomno vplivalo na izoblikovanje njenega trdnega in samosvojega ustvarjalnega karakterja ter je postalo bogastvo slikarkine ustvarjalne klime, ki ji omogoča, da živi življenje v slogu velikih in nepozabnih renesančnih umetnikov, imenovanih 'homouniversalis,'” je poudarila Stibilj Šajnova. OK


Najbolj brano