Istrski kolesarski maraton (foto)

Letošnji že četrti Istrski kolesarski maraton s startom in ciljem v Kopru, ki je potekal danes, je bil zastavljen bolj ambiciozno kot pretekla leta, saj so ga prvič podprle vse štiri istrske občine. Temu primerno so bile speljane tudi tri različno dolge trase, po katerih se je v lepem vremenu pognalo več kot 800 kolesarjev.

Lani je na maratonu kolesarilo 600 ljudi, letos kar 200 več. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lani je na maratonu kolesarilo 600 ljudi, letos kar 200 več. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Člane Kolesarskega društva Raketa, ki so tudi sami navdušeni rekreativci, pri organizaciji tako zahtevne prireditve, kot je Istrski kolesarski maraton, spodbuja predvsem dober odziv udeležencev. Lani je na maratonu kolesarilo 600 ljudi, letos kar 200 več.

“Daleč najpomembnejše na takem dogodku je, da vsi varno pridejo do cilja. Za varnost na progi poskrbimo sami, pri tem nam pomaga več kot sto prostovoljcev, medtem ko nas je v ožji organizacijski ekipi maratona šest ali sedem. Zopet smo se potrudili, da so bile proge kar se da razgibane, saj prav zanimive trase krasijo našo prireditev. Znani smo po tem, da se trudimo odkriti čim več lepega podeželja in kolesarje popeljati skozi zanimive istrske vasice,” pravi Goran Sambt iz KD Raketa.

Tri trase, dolge 17, 51 in 75 kilometrov, so letos speljali po drugem terenu kot lani, saj so želeli zajeti vse štiri občine. Ankaranske jim sicer ni uspelo, bo pa v Ankaranu start maratona leta 2019, je potrdil Sambt: “Vse štiri občine so nas letos podprle po modelu Istrskega tekaškega maratona, mi pa bomo odslej vsako leto selili osrednje prizorišče. Naslednje leto bo start v piranski občini, leta 2018 pa v Izoli.”

Večja podpora je pomenila, da so letos lahko izvedli pestrejši spremljevalni program in dogodek raztegnili na tri dni, od petka do nedelje. Pestro je bilo tudi na sobotnem kolesarskem festivalu. Družine so si v sklopu vodenega kolesarskega izleta ogledale Pretorsko palačo in Škocjanski zatok, nove lastnike pa je našla tudi večina ponujene rabljene kolesarske opreme.

Na kronometru okrog starega mestnega jedra Kopra se je v soboto pomerilo 44 kolesarjev. Dva kroga v dolžini po pet kilometrov je med moškimi najhitreje odpeljal Matej Kravos s časom 5 minut in 45 sekund. Drugi je bil Mitja Oter, tretji pa Matej Paradiž. Med ženskami so v skupni razvrstitvi slavile Teja Gulič, Julija Patajac Kosmac in Maja Škrlj.

Sicer pa je bila prireditev strogo rekreativna, tako da časa na nedeljskem maratonu niso merili, z izjemo vzpona na Boršt. Kralj in kraljica Boršta sta postala Miran Bole in Stina Čepak. Pripravili so tudi program za otroke. V petek so organizirane skupine iz dveh koprskih vrtcev pripeljali v Taverno na gledališko predstavo, razgibavanje in predavanje o varnosti v prometu. Seveda so vse povabili na nedeljski mini kolesarski maraton, ki se ga je udeležilo 50 otrok.

“V prihodnje si želimo ohraniti tridnevno dogajanje,” napoveduje Sambt. “Letos smo tudi uvedli program Vsi na kolo za aktivno starost, v sklopu katerega smo dva meseca pripravljali kolesarje, starejše od 60 let, za udeležbo na maratonu. Naše sporočilo je, da za kolesarjenje ni nikoli prepozno. Preraščamo v družbeno odgovoren dogodek, ki ima tudi pomemben turističen vidik, predvsem pa je naš namen, da ljudi spodbudimo h gibanju, druženju in zdravemu načinu življenja.”

ALJA GOBEC TASI >


Najbolj brano