Ponosni, da so kljub pomislekom uresničili vizijo

Park vojaške zgodovine praznuje prvo okroglo obletnico, saj je bil septembra 2006 za obiskovalce odprt prvi muzejski paviljon. V naslednjih letih je pivška občina s pomočjo evropskih sredstev in podporo ministrstva za obrambo iz propadajočih vojašnic z obnovami stavb, novogradnjami, obnovo eksponatov ter širjenjem razstav in zbirk, med katerimi ima posebno mesto razstava o slovenskem osamosvajanju, ustvarila obsežen muzejski kompleks, ki ga bo letos obiskalo že več kot 40.000 obiskovalcev.

V Parku vojaške zgodovine ob desetletnici obstoja ta teden 
prirejajo pester festival vojaške zgodovine. Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Parku vojaške zgodovine ob desetletnici obstoja ta teden prirejajo pester festival vojaške zgodovine. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “Veseli in tudi ponosni smo, da nam je uspelo vizijo v veliki meri uresničiti. Bili so tudi pomisleki in očitki, da bi bilo denar bolj koristno kot v stare tanke vlagati v lokalno infrastrukturo. Zato smo bili zelo pozorni, da smo denar za park črpali iz drugih virov. Toda danes smo vsi tisti, ki smo tvegali, si upali projekt zagovarjati in vlagati vanj, zadovoljni. Tudi zato, ker je park postal zelo pomemben vzvod za dvig nacionalne zavesti,” je ob desetletnici poudaril pivški župan Robert Smrdelj.

Direktor parka Janko Boštjančič pa je izpostavil, da je skrivnost njihovega uspeha v plodoviti povezavi med ministrstvom za obrambo in lokalno skupnostjo. Prvo je imelo propadajoče stavbe, za katere ni vedelo, kaj bi z njimi počelo, in kup odpisane vojaške tehnike, lokalna skupnost pa možnost koriščenja evropskih sredstev.

Še brez statusa muzeja

Čeprav je na prvi pogled nenavadno, da je osrednji vojaški muzej ustvarila občina, je Smrdelj prepričan, da je to naredila lažje, kot bi država, pa tudi manj politično obremenjeno. “Poskušali smo iskati nevtralno pozicijo,” glede predstavitve tudi občutljivih tem iz polpretekle zgodovine pravi Smrdelj.

A zdaj je po prepričanju tako Smrdelja kot Boštjančiča nastopil čas, da se tudi status tako obsežnega muzeja s tako pomembnimi zbirkami, ki še ni vpisan v razvid muzejev, ustrezno uredi, prav tako državno sofinanciranje za izvajanje javnih nalog. Po zaključku velikih naložb bo prav to ena od pomembnih bodočih nalog, kot tudi krepitev turističnega sodelovanja, ki bo pripomoglo k nadaljnji rasti obiska.

Razstave o gradiščih, lokostrelstvu, nabor ...

V parku ob jubileju v tem tednu pripravljajo tradicionalni festival vojaške zgodovine, ki bo še bogatejši in pestrejši kot običajno. Festivalsko dogajanje se je že začelo z odprtjem razstave Gradišča - neme priče zgodovine, ki jo je pripravil Zavod Krasen Kras.

Osrednja slovesnost ob desetletnici, na kateri bo nastopil Orkester Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač, bo v sredo ob 19. uri v dvorani Skala v Pivki. V četrtek bodo v sklopu festivala v parku odprli razstavo Lokostrelstvo - od prvobitnosti do prestiža avtorja Marjana Podržaja, ki obiskovalcu prikaže razvoj lokostrelstva v času in geografskem prostoru.

V petek bodo v parku gostili seznanitev vojaških obveznikov, na katero bo nekaj skupin prišlo tudi s tradicionalno okrašenimi nabornimi vozovi.

PVZ v številkah
> 7000 kvadratnih metrov meri Park vojaške zgodovine, s čimer je največji muzejski kompleks v državi.
> 200.000 obiskovalcev so v parku našteli v zadnjih desetih letih. Obisk je začel strmo rasti po lanskem odprtju novega paviljona z najatraktivnejšimi eksponati in razstavo Pot v samostojnost.
> 8 milijonov evrov je bilo vloženih v razvoj parka v desetih letih, večinoma iz evropskih razpisov.
> 330.000 evrov znaša letošnji proračun parka, od tega 220.000 evrov park zasluži sam s turistično dejavnostjo, 110.000 evrov pa za delovanje prispeva Občina Pivka.

Vrhunec bo prikaz protiteroristične akcije

V soboto bo v povezavi s festivalom dan odprtih vrat pivške vojašnice, v parku pa bodo že postavljali vojaške tabore iz različnih zgodovinskih obdobij in organizirali prikaze voženj starih oklepnikov, pa tudi orientacijski pohod Maršbataljon.

Vrhunec festivala bo v nedeljo, ko bodo v parku postavljeni vojaški tabori. Na poligonu bo s prikaznimi vožnjami predstavljen vozni del zbirke parka. S svojimi oklepnimi vozili pa se bo predstavljala tudi Slovenska vojska.

Glavni dogodek bo dinamični prikaz specialne enote vojaške policije in helikopterske enote Slovenske vojske ob 15. uri. Dogajanje bo spremljal sejem militarij in domačih izdelkov, delavnice za otroke, vojaška kuhinja ...

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano