Športnik meseca avgusta na Primorskem: Vasilij Žbogar

Kdo bo primorski športnik meseca avgusta, seveda ni bilo dvoma. Dosežek jadralca Vasilija Žbogarja na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru še vedno odmeva, pa ne le v domovini, pač pa tudi v mednarodnih športnih krogih.

 Foto: Stanko Gruden/Sta
Foto: Stanko Gruden/Sta

PRIMORSKA > Še posebej bučno pa je bilo v Izoli, ko so meščani in navijači Ribari svojega najboljšega športnika vseh časov pozdravili ob vrnitvi domov.

Vasilij Žbogar je v Riu osvojil srebrno medaljo v razredu finn, dosežku pa prav posebno težo daje dejstvo, da gre za njegovo tretjo olimpijsko medaljo, ki jo je pri 40 letih osvojil v drugem razredu kot prvi dve leta 2004 in 2008, ko je še jadral v razredu laser. Poleg tega je Izolan na olimpijski regati prikazal tehnično in taktično odlično jadranje in je zaostal le za trenutno najboljšim na svetu, Gilesom Scottom, ki mu v zahtevnih razmerah z močnim vetrom že zaradi Britančeve mladosti in telesne superiornosti ni mogel blizu, medtem ko so ostali konkurenti kot po tekočem traku izgubljali živce in odpadali iz igre za medalje. Žbogar je tako spisal eno najlepših jadralskih zgodb letošnjih olimpijskih iger in lahko mirne duše odjadra (ali kot bi se sam pošalil, s palico odšepa) v zgodovino. AGT


Najbolj brano