Plezalni oskar za Mino Markovič

Mina Markovič, članica Športno-plezalnega kluba Plus iz Sežane, je dobitnica nagrade Arco Rock Legends 2016 za tekmovalne dosežke v minuli sezoni. Plezalka je nagrado prejela konec minulega tedna v Arcu, zibelki športnega plezanja ob Gardskem jezeru. V nadaljevanju sezone jo čaka še nastop na svetovnem prvenstvu, morda pa bo čez štiri leta tekmovala tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, saj je športno plezanje po novem olimpijski šport.

Mina Markovič z  nagrado Arco Rock Legends 2016.
Mina Markovič z nagrado Arco Rock Legends 2016. 

SEŽANA > Mina Markovič je sicer letos le enkrat stala na zmagovalnih stopničkah tekem za svetovni pokal, saj je njen glavni cilj svetovno prvenstvo, ki bo sredi septembra v Parizu. V prejšnjih sezonah pa je v težavnostnem plezanju krojila sam svetovni vrh. Lani je kot prva Slovenka osvojila naslov evropske prvakinje, zmagala je v skupnem seštevku svetovnega pokala, poleg tega pa je v skali splezala najtežjo slovensko smer 9a.

Za vse te uspehe je 29-letna Ptujčanka, ki že nekaj časa trenira, po novem pa tudi živi v Sežani, lani osvojila naslov tretje slovenske športnice, zdaj pa je požela priznanje še na mednarodni ravni, saj so jo športni novinarji izbrali za dobitnico tako imenovanega plezalnega oskarja za najboljšo tekmovalko v pretekli sezoni. Poleg Markovičeve sta v ožji izbor prišla še mlada slovenska plezalka Janja Garnbret in Čeh Adam Ondra.

“Arco je eno izmed najbolj prestižnih plezalnih prizorišč, kjer se je pred 30 leti rodilo tekmovalno plezanje, in prav tam sem prejela to visoko nagrado,” je presrečna Markovičeva, ki je priznanje prejela že drugič po letu 2013. Luka Fonda, predsednik ŠPK Plus Sežana in športni direktor slovenske reprezentance, pa poudarja, da se je za Markovičevo v sam svetovni vrh povzpela celotna slovenska plezalna reprezentanca, ki je trenutno najboljša na svetu: “Po domače rečeno 'tržemo'. Domen Škofic in Janja Garnbret sta trenutno vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala; na prvi tekmi svetovnega pokala v Chamonixu sta dosegla celo dvojno slovensko zmago. Skrivnost teh rezultatov sta dobro delo in počutje v reprezentanci,” meni Fonda, ki je funkcijo športnega direktorja prevzel maja.

“To so sanje vsakega športa,” pa Fonda komentira odločitev, da je plezanje odslej del olimpijskega programa. “Upam si trditi, da smo ena izmed reprezentanc, ki ima izjemen potencial za novo slovensko olimpijsko medaljo.”

Na olimpijskih igrah v Tokiu bo nastopilo po 20 plezalk in plezalcev, podelili pa bodo le po en komplet medalj, in sicer v kombinaciji težavnostnega, balvanskega in hitrostnega plezanja. To bo terjalo precejšnjo prilagoditev pri tekmovalcih, ki se zdaj povečini specializirajo za eno od teh disciplin.

“Dejstvo, da smo plezalci zdaj del olimpijske družine, nam bo gotovo prineslo več medijske pozornosti, morda tudi sponzorjev,” razmišlja Markovičeva, ki še ne ve, ali bo kariero nadaljevala do Tokia. “Plezala bom gotovo še naprej. Ampak tudi če bom še naslednja štiri leta tekmovala na najvišji ravni, ne mislim vsega podrediti nastopu na olimpijskih igrah. Menim, da bomo plezalci še naprej večinoma ostali specialisti za eno od disciplin.”

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano