Orwell po koroško

Predsinočnjim je na poletnem festivalu Alpe Adria Puf na Carpacciovem trgu v Kopru zaživela še tretja festivalska premiera - Matija Solce je z mladimi Korošicami predstavil posebno priredbo Orwellove Živalske farme.

  Živahna Živauska farma, angažirana, koroško začinjena priredba  Orwellove Živalske 
farme z lutkami, glasbo in cvrtjem jajca, je pritegnila tudi najmlajše.  Foto: Andraž Gombač
Živahna Živauska farma, angažirana, koroško začinjena priredba Orwellove Živalske farme z lutkami, glasbo in cvrtjem jajca, je pritegnila tudi najmlajše.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Predstavo, ki so jo v nedeljo predpremierno uprizorili na mariborskem festivalu Lutkovni pristan, drevi ob 19. uri pa jo bodo ponovili še v Gračišču in jutri ob 20. uri v Kozarišču pri Starem trgu v Loški dolini, so s skupnimi močmi na noge postavili režiser, scenograf in glasbenik Matija Solce ter rosno mlade Ana Grilc, Klara Logar in Meta Vouk iz koroške skupine Lutke Mladje.

Nastopajoče s pomočjo kuharskega pribora, igrač, časopisov, glasbil, čokolade in seveda črnega humorja v koroški govorici kritično spregovorijo o kapitalistični družbi, medijskem manipuliranju in seveda položaju slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, sklicujoč se na 7. člen avstrijske državne pogodbe.

V odštekani polurni predstavi se zvrstijo mnogi citati - odmevajo vsi mogoči, od Don Kihota in Che Guevare do Milana Kučana, uprizoritev pa uporniško sklene posnetek čilske skupine Inti-Illimani in skandiranje El pueblo unido jamàs serà vencido (Združeno ljudstvo ne bo nikoli poraženo).

Premieri je v sosednji Taverni sledil “džem koncertrat”: najprej je nastopila instrumentalna Aritmija, v kateri kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa Dino tertolkalec Žiga Šercer ognjevito prepletajo špansko, balkansko, cigansko ljudsko glasbo ... Ko so se jim pridružili še pevka Nika Solce, violinist Vlado Batista in Matija Solce s harmoniko, se je zasedba razširila v Faroniko, ki glasbeno potuje od Balkana prek Indije do Rusije. Drugače povedano, Koper je bil tega večera svetovno križišče.

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano