Festival Komigo za sodelovanje med tremi različnimi narodi na Goriškem

Projekt Komigo - Komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini bo letos potekal pod sloganom Smeh je najboljša terapija na svetu!. Festival prinaša osem predstav v treh različnih jezikih in želi spodbujati k povečanju socialne strpnosti, čezmejnega in meddeželnega sodelovanja.

Igor Komel,  direktor Kulturnega doma Gorica  Foto: Leo Caharija
Igor Komel, direktor Kulturnega doma Gorica  Foto: Leo Caharija

GORICA > Trojezični festival komičnega gledališča, ki je edini te vrste v Sloveniji in Italiji, je nastal leta 2004 v okvir Interrega Italija - Slovenija. Nosilca projekta sta Kulturni dom Gorica in kulturna zadruga Maja iz Gorice, v sodelovanju z Zvezo slovenskih kulturnih društev.

Gledališka dejavnost in gledališka umetnost sta zelo občuteni in močno prisotni tako v italijanski kot tudi v slovenski kulturi. Zato je ta močna in živa v okviru slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter med furlansko skupnostjo.

“Ker menimo, da sta gledališka umetnost in gledališka kultura bistvena elementa za spoznavanje, ohranjanje in razvoj kulture enega naroda, nameravamo drugo leto zapored v Gorici prirediti poseben, trojezični gledališki festival,” je v povabilu k spremljanju projekta Komigo zapisal direktor Kulturnega doma Gorica Igor Komel.

Osrednja tema festivala Komigo je komičnost. “Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno, ne glede na jezik, ki ga uporablja. Publika, na katero se projekt obrača, je zato italijanska, slovenska in furlanska, oziroma katerakoli,” je dejal.

Letošnji pripravlja Kulturni dom Gorica v sodelovanjem s projektom Bunker 15-18 in 18. glasbenim festivalom Across the border. Prva predstava - Namišljeni bolnik v izvedbi Kulturnega društva Grgar - bo na velikem odru goriškega kulturnega doma uprizorjena že v sredo. Projekt Komigo se bo sicer uradno pričel 3. marca in sklenil 31. maja.

Gledalci si bodo lahko 3. marca ogledali slovensko komedijo Staro za novo v produkciji in režiji Borisa Kobala ter Tina Vodopivca, 10. marca sledi koncert istrskega kantavtorja Rudija Bučarja, 21. marca predstava v slovenščini Ikarus v izvedbi Little Rooster Productions iz Krškega, 4. aprila pa italijanska predstava Demoghela v izvedbi Studia Giallo iz Trsta.

Nato 14. aprila sledi predstava v italijanskem in furlanskem jeziku Derby Komigo - Furlanija vs Trst, ki je v izvedbi Sdrindule & Daria Bronzi prinaša poklon tržaškemu komiku Lucianu Bronzi. Maja pripravljajo koncert Vlada Kreslina z gostjama Tatjano Mihelj in Gabriello Gabrielli. Letošnji festival Komigo bo 31. maja sklenil ljubljanski Špas teater s predstavo Čista norišnica.

STA


Najbolj brano