Pacientka, ki ga je ovadila, ga je “oprala” krivde

Neznana pacientka, ki je pred petimi leti zaradi spolne zlorabe ovadila upokojenega istrskega ginekologa Petra N., ga je zdaj posredno tudi oprala krivde. Po naših informacijah oškodovanka ni prišla na sodišče, čeprav naj bi jo nekajkrat vabili in naj bi vabila tudi sprejela. Ob pomanjkanju drugih dokazov tožilstvu ni preostalo drugega, kot da umakne obtožnico.

Kaj se je dogajalo v ginekološki ambulanti v Luciji pred petimi 
leti, bo za vedno ostalo samo med upokojenim zdravnikom in 
njegovo nekdanjo pacientko.
Kaj se je dogajalo v ginekološki ambulanti v Luciji pred petimi leti, bo za vedno ostalo samo med upokojenim zdravnikom in njegovo nekdanjo pacientko.  

KOPER > Minuli petek je upokojeni 72-letni ginekolog Petar N., ki je imel ambulanto v lucijskem zdravstvenem domu, na sodišče prišel še kot obtožen, po nekaj urah pa s sodišča odkorakal opran krivde in prost vseh obtožb. Koprska okrožna sodnica Meri Mikac je namreč sojenje sklenila in izdala zavrnilno sodbo. Pred tem je tožilka Polona Veberič namreč proti nekdanjemu ginekologu zaradi pomanjkanja dokazov umaknila obtožbo.

Ključno vlogo pri takšnem razpletu zgodbe je po naših informacijah imela oškodovanka, ginekologova nekdanja pacientka, ki ga je pred petimi leti tudi ovadila zaradi neprimernega otipavanja med pregledom. Od ovadbe do začetka sojenja se je namreč preselila v tujino in se ni odzivala na prošnje sodišča. Iz Kopra so jo po naših informacijah nekajkrat vabili, da bi jo med sojenjem zaslišali kot pričo, pa vseeno ni prišla. Kljub temu, da je po naših informacijah sprejemala sodna vabila iz Kopra.

Ginekolog ni priznal krivde

Minuli petek je sodnica tako spet sklicala obravnavo, na katero naj bi oškodovanka vendarle prišla. Pa ni. Ker je obtožba temeljila na njenem pričanju in njeni ovadbi, tožilstvu ni preostalo drugega, kot da obtožbo zoper upokojenega ginekologa umakne. Sodnica je takoj za tem razglasila zavrnilno sodbo in tako končala postopek proti obtoženemu.

Zaradi občutljivosti primera in zaščite obtoženčevega ter oškodovankinega družinskega življenja je sojenje potekalo za zaprtimi vrati. Začelo se je v začetku lanskega julija, ko je Petar N. prvič stopil pred sodnico. Pred tem konec maja upokojeni zdravnik ni priznal krivde. Koprsko tožilstvo mu je očitalo kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja.

Si je premislila?

Sprva ni bilo jasno, koliko pacientk je ovadilo nekdanjega ginekologa, kasneje se je izkazalo, da je to storila samo ena. Kaj natančno naj bi med ginekološkim pregledom počel, da se je nekdanja pacientka počutila napadeno, ni jasno. Iz kaznivega dejanja pa je moč sklepati, da se je do nje, po njenem mnenju, mnenju kriminalistov in tožilstva, neprimerno vedel ali jo neprimerno otipaval. Tožilstvo mu je očitalo kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja po 174. členu kazenskega zakonika, za katero je predvidena kazen do petih let zapora.

Po naših informacijah je sodišče oškodovanko vabilo že na prvo obravnavo julija lani, nato še najmanj dvakrat, nazadnje pa naj bi dobilo informacije, da bo januarja letos vendarle prišla. Glede na to, da naj bi vabilo sprejela in se sodišču za izostanek ni opravičila, se je očitno po dobrih petih letih premislila.

DANIJEL CEK


Najbolj brano