Direktor opran krivde, vodja del obsojen

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je sklenilo sojenje Ajdovcema, ki jima je tožilstvo zaradi delovne nesreče s smrtnim izidom pred dvema letoma v Lokavcu očitalo ogrožanje varnosti pri delu. V komaj izkopanem jašku je takrat umrl 56-letni delavec. Tožilstvo je za direktorja gradbenega podjetja umaknilo obtožbo, krivdo za nesrečo pa pripisalo vodji delovišča, 61-letnemu Antonu G.

Pri izkopu skoraj tri metre globokega jarka v Lokavcu se je 
pred dvema letoma smrtno ponesrečil delavec  ajdovskega 
gradbenega podjetja (fotografija je simbolična). Foto: Leo Caharija
Pri izkopu skoraj tri metre globokega jarka v Lokavcu se je pred dvema letoma smrtno ponesrečil delavec ajdovskega gradbenega podjetja (fotografija je simbolična). Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Izkop za izgradnjo kanalizacijskih hišnih priključkov, ki so ga v Lokavcu nad Ajdovščino izvajali delavci gradbenega podjetja Grapri, se je sredi decembra 2013 okoli poldneva končal tragično. Med deli je zasulo takrat 56-letnega delavca Z. M., državljana Bosne in Hercegovine.

Zaposlen je bil v gradbenem podjetju, ki je izvajalo dela, poškodbe pa so bile zanj usodne že na kraju nesreče. Kriminalisti so o nesreči obvestili preiskovalnega sodnika, državno tožilstvo in delovno inšpekcijo, po skoraj dveh letih od tragičnega dogodka pa se je na novogoriškem okrožnem sodišču začelo sojenje odgovornima za nesrečo. Tožilstvo je za ogrožanje varnosti pri delu namreč obtožilo direktorja podjetja Andreja M. ter odgovornega vodjo del Antona G. Po mnenju tožilstva ne eden ne drugi nista poskrbela za varnost in zaščito delavcev.

Brez statičnega izračuna

Prvoobtoženi Andrej M. naj ne bi imenoval dejanskega odgovornega vodje del, ki bi zagotovil varnost delavcev pri delu, ter Antona G. kot samozaposlenega ni usposobil za varno opravljanje del, čeprav je bil prav Anton G. tisti, ki naj bi poskrbel, da bo delo potekalo varno. Anton G. ob izkopu jaška ni zagotovil strokovnega nadzora, prav tako izkopa ni nadziral sam, obenem pa ni zagotovi, da se zemeljske plasti ne bi zrušile na pokojnega delavca. Obtožena svoje krivde nista priznala in se nista čutila kriva, da je do nesreče prišlo.

Kot je povedal sodni izvedenec za varstvo pri delu Miran Pavlič, naj bi bila presoja o trdnosti in strukturi zemljine prepuščena delavcem, moral pa bi jo oceniti ustrezen geotehnik. “Po razpoložljivi dokumentaciji sodeč na delovišču ni bilo poskrbljeno za ustrezno organizacijo in nadzor dela. Nikjer nisem niti zasledil, da bi bil direktor, ki je bil kot delodajalec dolžan zagotoviti varno delovno okolje, seznanjen z varstvenimi ukrepi,” je dejal. “Izkop naj bi izvajali pod ostrejšim kotom, kot je bil naveden v varnostnem poročilu, bili so brez statičnega izračuna in jarka niso razpirali,” je sklenil navajanje razlogov za nesrečo.

Trdil, da jih je opozarjal

Ker je sodišču predložil sklep o imenovanju odgovornega vodjo del, je tožilstvo nato umaknilo obtožbo zoper Andreja M., za Antona G. pa je predlagalo pogojno obsodbo, saj 61-letni Ajdovec, ki je danes že v pokoju, do sedaj še ni bil sodno obravnavan. “Vedno sem delavce opozarjal na varno izvajanje del ter naj pazijo nase in na druge,” je poudaril Anton G., njegova zagovornica pa je dodala, da ni bil zadolžen za varstvo pri delu, ampak med drugim za vodenje gradbenega dnevnika.

Tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča je Antona G. spoznal za krivega ogrožanja varnosti pri delu in mu izrekel minimalno kazen, enoletno zaporno kazen z dvoletno preizkusno dobo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano