Novinarska trgatev z razlago

Vinska klet Goriška brda je ob zaključku obiranja letošnjega grozdja pripravila tradicionalno novinarsko trgatev, ki je bila obenem priložnost za prvo tiskovno konferenco o letošnjem vinskem letniku. “Kako dober je, bomo ocenjevali ob Martinu, že zdaj pa lahko rečem, da so dobili naši enologi težko nalogo. V klet smo pripeljali nadpovprečno grozdje in zdaj je njihova dolžnost, da ga spremenijo v vino izjemne kakovosti,” je med uvodnim pozdravom dejal direktor kleti Silvan Peršolja.

Na strokovnem delu briške trgatve so bili govorci (z leve): Alex 
Hunt, Darinko Ribolica, Dušan Brejc, Roberto Gaudio in Istok 
Mikulin. Foto: Leo Caharija
Na strokovnem delu briške trgatve so bili govorci (z leve): Alex Hunt, Darinko Ribolica, Dušan Brejc, Roberto Gaudio in Istok Mikulin. Foto: Leo Caharija

Letošnja trgatev briških zadružnikov je trajala natanko pet tednov, saj so s pobiranjem grozdja za penine začeli v petek, 28. avgusta, z novinarsko trgatvijo v četrtek pa so spravili v klet še zadnji cabernet sauvignon, namenjen prestižni blagovni znamki bagueri. “Pa tudi še nekaj zabojčkov rebule moramo spraviti pod streho,” je priznal Goran Jakin, ki pozna rodne lastnosti slehernega vinograda in je zato med ključnimi pri določanju poteka trgatve.

Krasno vino iz Krasnega

Pod Jakinovim vodstvom se je novinarska četa zapeljala do strmih vinogradov pri vasici Krasno, kjer trte uspevajo na za Brda že visokih legah, preko 300 metrov nad morjem. Tončevi, kot pravijo gospodarjem parcele, so pripravili voz poln nizkih zabojčkov, v katere gre do 2,5 kg grozdja. “Pri trgatvi za naša najbolj prestižna vina ne dopuščamo večjih zabojev, saj nočemo, da bi se jagode že pred začetkom predelave stiskale in da bi mošt oksidiral,” je pojasnjeval enolog Darinko Ribolica. Podučeni o vsem tem so se novinarji spravili k delu, zraven pa preverjali, kako sladko je grozdje. Žvižgati jim ni bilo potrebno; gospodar in gospodinja sta se le dobrovoljno smejala novinarskim račkam, ki so se vedle kot - škorci.

“V vinogradu ste se izkazali, zdaj pa še v šolo, na šampione,” je mnogo prezgodaj za vse, ki so se ravno ogreli z delom, najavila vodja stikov z javnostmi Marjana Simčič Humar. V kleti je bilo namreč že vse pripravljeno za spoznavanje okusov šampionov, vodeno degustacijo, ki jo je vodil poseben gost, Alex Hunt, Master of Wine in direktor nabave pri Berkmann Wine Cellars, angleškem podjetju, ki uvaža vina VK Goriška brda. Medtem ko je Roberto Gaudio, direktor inštituta za herojsko vinogradništvo, predstavil značilnosti nekaterih drugih vinskih dežel, kjer podobno kot v Brdih gojijo trte na terasastih pobočjih, je osebje gostilne Pri Lojzetu z Zemona pod vodstvom Tomaža Kavčiča že začelo razvajati zbrane z nizom okusnih, pa tudi duhovitih jedi. Goste je seveda najbolj zanimalo, kaj bo o vinih povedal gost iz Velike Britanije. Trditev, da je rebula odlično vino, ki pa je še vedno premalo prepoznavno, da bi ga kupci dajali v nakupovalno košarico ali ga naročali v gostilnah, je bila kot krajša hladna prha, ki so ji sledile pohvale na račun tržne uspešnosti briškega belega pinota, sivi pa se tako ali tako v zadnjem času že skoraj sam prodaja. “Vina blagovne znamke quercus nikakor ne sodijo med najcenejša vina, zagotovo pa so najboljše, kar lahko kupec dobi za ta denar,” je laskal Alex Hunt, ki je ta prvi krog degustacij zaključil z zvrstjo rdeči quercus.

Samosvoj chardonnay

Sledila je še primerjava petih chardonnayev, v kateri se je moral šampion iz domače kleti pomeriti tako s prvim sosedom (Jermannov dreams) kot bolj oddaljenimi iz francoskega Montracheta, ZDA in Avstralije. “Uspelo vam je pridelati chardonnay z izrazito samosvojostjo,” je briške kletarje pohvalil Anglež, gospod Gaudio pa je moral priznati, da pogoji herojskega vinogradništva niso pisani na kožo zgolj lokalnim sortam, ampak tudi največjemu med vinskimi svetovljani, torej chardonnayu.

Ob zaključku degustacije, ki jo je uspešno vodil direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc, je Tomaž Kavčič dokazal, da mu niso zaman nadeli vzdevka Harry Potter, saj je prav čarobno - če že ne čarovniško - kirurške rokavice spremenil v “podlago” za sladico z imenom Prst v marmeladi. V takem vzdušju je seveda vsak udeleženec novinarske trgatve obljubil, da bo naslednje leto ponovno pomagal pri spravilu zadnjih grozdov.

TONI GOMIŠČEK


Najbolj brano