Pivški občini še en milijon

Pivški svetniki bodo danes sprejemali rebalans proračuna za letošnje leto, ki pa za razliko od nekaterih drugih občin ne bo nižji od dosedanjega, temveč se bo celo povečal za dober milijon evrov, na 17,8 milijona evrov. Glavni razlog za povišanje je dodatni denar za Park vojaške zgodovine v Pivki.

Obiskovalci so si v Parku vojaške zgodovine doslej lahko 
ogledali vojaške uprizoritve, po novem pa se bodo lahko z 
voznimi eksponati tudi popeljali.   Foto: Tina M. Valenčič
Obiskovalci so si v Parku vojaške zgodovine doslej lahko ogledali vojaške uprizoritve, po novem pa se bodo lahko z voznimi eksponati tudi popeljali.  Foto: Tina M. Valenčič

PIVKA >Medtem ko mnoge primorske občine zadnje dni z rebalansi znižujejo letošnje proračune, bodo v Pivki občinski svetniki danes odločali o povečanju prihodkov in odhodkov. Teh bo po novem kar za dober milijon več, kot je znašala vsota v prvotno sprejetem pivškem proračunu. Občina bo imela tako za letos na voljo 17,8 milijona evrov.

Glavno zaslugo za to ima dodatni državni in evropski denar, ki ga bo občina prejela od ministrstva za kulturo za drugo fazo celovite ureditve Parka vojaške zgodovine, v sklopu katere bodo dokončno uredili objekt Komande in postavili vso potrebno infrastrukturo za ponazoritvene vožnje z voznimi eksponati.

Po štirih milijonih še en milijon evrov

V Parku so sicer prav pred kratkim končali s štiri milijone evrov težko prvo fazo, v okviru katere so med drugim pridobili 2000 kvadratnih metrov dodatnih razstavnih površin v novem paviljonu, zato je bil predlog o možnosti pridobitve še dodatnega dobrega milijona evrov zanje dobrodošlo presenečenje. “Na ministrstvu za kulturo so ugotovili, da jim nekaj sredstev iz ostalih projektov ob koncu finančne perspektive ostaja. Glede na to, da smo imeli v Parku že pridobljena gradbena dovoljenja za nadaljevanje projekta in da dela lahko izvedemo do konca tega leta, kar je skrajni rok, nam bo ministrstvo sredstva neposredno potrdilo na podlagi sklepa vlade, da gre za projekt širšega pomena,” je pojasnil župan Robert Smrdelj.

Javni razpis za izbor izvajalca del se je že zaključil. “Na srečo ni bilo nobene pritožne. Sicer bi kupili srečko, ki ni dobila, zdaj pa upam, da bo,” se nadeja župan.

Iz državnega in evropskega proračuna bodo prejeli dober milijon evrov, lastno udeležbo v višini 240.000 evrov za plačilo davka pa bo občina zagotovila s prodajo nepremičnin, ki naj bi jih odkupil izvajalec.

Nova atrakcija - ponazoritvene vožnje

Župan je pojasnil, da bodo po zaslugi dodatnega denarja prenovili streho objekta Komanda in v približno polovici stavbe, ki doslej še ni bila deležna prenove, uredili še približno 700 kvadratnih metrov razstavnih površin, ki bodo služile predvsem za občasne razstave, za kar v parku zdaj niso imeli prostora. V Komandi so zdaj med drugim kantina in muzejska trgovina ter prostori uprave.

Poleg tega bodo zgradili tudi garažo za vozne eksponate in dokončno uredili plato za ponazoritvene vožnje, ki bodo ena od dodatnih atrakcij parka.

Sicer pa pivški župan predvideva, da bodo glede na obsežnost in ambicioznost pripravljene celovite ureditve v bodoče v parku izpeljali še dve ali tri naslednje faze - ko bodo za to na voljo kohezijska sredstva. VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano