V Pivki uprizorili bitko za Berlin

Streli pušk, eksplozije bomb, tankovski napadi z oboroženimi vojaki dveh nasprotnih strani. Skratka, kaos vojne, ki so jo za dobro uro doživeli obiskovalci Parka vojaške zgodovine (PVZ) v Pivki. Na srečo ne tiste prave vojne, pač pa odigranega prizora bitke za Berlin, ki je leta 1945 zapečatila usodo nacistov in s tem druge svetovne vojne. Uprizoritev vojaškega spopada med nemško vojsko in Rdečo armado je predstavljala vrhunec že tradicionalnega celotedenskega Festivala vojaške zgodovine, z njo pa so v PVZ obeležili tudi 70. obletnico konca druge svetovne vojne.

Najprej so poskusili z diplomatskimi pogajanji, ker pa so bila 
neuspešna, so se začeli spopadi.  Foto: Tina M. Valenčič
Najprej so poskusili z diplomatskimi pogajanji, ker pa so bila neuspešna, so se začeli spopadi.  Foto: Tina M. Valenčič

PIVKA > Čeprav je množica obiskovalcev pivškega Parka vojaške zgodovine pričakovala realističen boj, so prvi streli in eksplozije granat zamajali tudi tiste najbolj pogumne. Majhen sin se je privil k očetu, dekleta pa so vrisknila in si zamašila ušesa. “Bilo je zelo resnično, čeprav smo lahko videli le majhen del tistega, kar se je dogajalo ob koncu druge svetovne vojne. In mislim, da govorim kar v imenu vseh tukaj zbranih, če rečem, da je ni hujše stvari na svetu, kot je vojna,” je dejal eden od obiskovalcev.

Ker v Parku vojaške zgodovine kot največjem vojaško-zgodovinskem muzejskem kompleksu Sloveniji vsako leto v septembru v okviru tradicionalnega Festivala vojaške zgodovine organizirajo vojaško ponazoritev kakšnega pomembnega zgodovinskega dogodka, so se letos odločili, da se bodo poklonili koncu druge svetovne vojne in zmagi nad nacizmom s prikazom tako imenovane Operacije Berlin 1945.

Dogodek so, tako kot vsako leto doslej, izpeljala ljubiteljska društva v originalnih uniformah ali njihovih replikah. Tokrat se je zbralo nekaj manj kot 50 članov, ki so na območju Parka vojaške zgodovine, za rastavnimi paviljoni postavili nemški in sovjetski tabor in se preoblekli v nemške in sovjetske vojake.

“Sovjetska enota se tokrat predstavlja prvič. Ne le v PVZ, pač pa je oblikovana sploh prvič v Sloveniji,” je povedal Janez Prebil iz društva Klan 4 fun, na včerajšnji bitki sicer predstavnik policije, ki je po koncu nadzorovala nemške enote. Posebnost vojakov Rdeče armade so bile tudi njihove uniforme. “Prave ruske uniforme, ki smo jih ob pomoči ruskega veleposlaništva ter vojaškega atašeja uvozili iz Moskve,” je povedal Prebil.

Na drugi strani okopov, nasproti Rdeči armadi, je stala nemška vojska - približno 25 mož zgodovinsko-zbirateljskega društva Planika, ki so oblekli nemške uniforme. In napad se je začel - najprej z diplomatskimi pogajanji, ki niso obrodila sadov, Nato s prodorom Rdeče armade in mrzličnim uničevanjem dokumentacije v nemškem taboru. Z bombami, ruskim tankom in dimno zaveso, skozi katero je na koncu zasijala rdeča zmagovalna zastava sovjetske armade.

“S PVZ pri pripravi tovrstnih bitk sodelujemo že peto leto,” je po odigranem porazu nemške vojske dejal predsednik društva Planika Zvone Razinger.

Festival vojaške zgodovine se je začel že v ponedeljek z uradnim obiskom romunskega ministra za obrambo, ki je parku tudi uradno predal letalo Orel. TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano