Osamosvojitev dobila stalno razstavo

V pivškem parku vojaške zgodovine bodo jutri odprli nov razstavni paviljon, ki je največja naložba v okviru celovite ureditve kompleksa. Z njim bo park po desetih letih, odkar so iz propadajočih starih vojašnic začeli graditi novo zgodbo, dokončno postal največji muzejski kompleks v Sloveniji, obenem pa tudi največja vojaško-zgodovinska muzejska zbirka v tem delu Evrope. Nosilna razstava v novem paviljonu je posvečena slovenski osamosvojitvi.

V novem razstavnem paviljonu bodo obiskovalci lahko podoživeli osamosvojitveno dogajanje in takratni spontan odpor prebivalstva.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
V novem razstavnem paviljonu bodo obiskovalci lahko podoživeli osamosvojitveno dogajanje in takratni spontan odpor prebivalstva.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Park vojaške zgodovine (PVZ) je v tem letu dosegel pomembno prelomnico. Z izvedbo prve faze štiri milijonskega projekta celovite ureditve kompleksa parka vojaške zgodovine, večinsko sofinancirane iz kohezijskih sredstev, je park dobil drugačne dimenzije in pomen. V njegovem okviru je bil namreč zgrajen nov paviljon, ki je z 2000 kvadratnimi metri razstavnih površin podvojil dosedanje razstavne zmogljivosti.

V nadstropju paviljona je postavljena razstava Pot v samostojnost, ki prikazuje proces osamosvajanja Slovenije s posebnim poudarkom na vojni leta 1991, ki je prva tovrstna stalna razstava v državi. “S to razstavo je odpravljen pomemben primanjkljaj na nacionalni ravni, saj naša država do sedaj ni imela celostne muzejske predstavitve tega viška nacionalne zgodovine. Pomenljivo je, da je muzej nastal prav v vojašnici, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske vojske na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo,” pravi Janko Boštjančič, vodja PVZ.

Simbolika podirajočega se zidu

Sodobna razstava, podprta z avdio in video tehniko, se začenja s predzgodbo, to je osnovno predstavitvijo Jugoslavije po letu 1945, in nadaljuje s predstavitvijo jugoslovanske ljudske armade, vključno z njenim odnosom do civilne družbe in močnim političnim vplivom. Sledi prikaz militarizacije družbe ter sistema obrambe in zaščite. Predstavljen je tudi razvoj teritorialne obrambe.

Nato obiskovalci trčijo ob simboličen podirajoči se zid, ki kot nekakšen lijak ločuje staro od novega. “Podirajoči se zid simbolično nakazuje zgodovinske prelomnice, ki so se zgodile v osemdesetih letih in peljale v proces demokratizacije in osamosvajanja Slovenije,” poudarja Boštjančič.

Začetek vojne v retro dnevni sobi

“Naslednji prostor je postavljen v 27. junij 1991. V dnevno sobo povprečne slovenske družine iz tistega časa. Zgodila se vojna. Na televiziji se predvajajo poročila tistega dne. Z balkona stanovanja se odpira pogled na sceno osamosvojitvene vojne. Ob velikih eksponatih se v obiskovalcu vzbudi zanimanje za zgodovinsko dogajanje, po drugi strani pa se zave, da stvar le ni bila tako nedolžna,” razlaga Boštjančič.

Podmornica pod streho

Poleg scenske postavitve oklepnikov jugoslovanske armade je v pritličju novega paviljona streho nad glavo dobila tudi podmornica P-913, ki je najprepoznavnejši in najatraktivnejši eksponat parka. Poleg nje je še zbirka vojaških vozil, med katerimi sta zanimivejši vojaški letali F-84G Thunderjet in F-86 Sabre.

Boštjančič pravi, da bi brez tega projekta marsikakšen pomemben eksponat končal v razrezu. Pri pripravi muzejske zbirke je sodeloval Vojaški muzej Slovenske vojske, z eksponati je razstavo obogatil Muzej novejše zgodovine Slovenije, nekaj so dodali zasebni zbiralci, muzejsko predstavitev podmorništva pa je pripravil Pomorski muzej iz Pirana. RTV Slovenija pa je za novo muzejsko postavitev pripravila več krajših filmov.

Jutrišnje odprtje novega paviljona, ki ga bo odprl predsednik države Borut Pahor, bo najpomembnejši dogodek letošnjega že devetega festivala vojaške zgodovine. Ta se je začel že v ponedeljek z uradnim obiskom romunskega ministra za obrambo, ki je parku tudi uradno predal letalo Orel.
V petek bo PVZ gostil visoke goste z mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor. V soboto bo v okviru festivalskega dogajanja v pivški vojašnici dan odprtih vrat. V nedeljo pa bodo v parku uprizorili vojaški spopad med nemško vojsko in Rdečo armado Operacija Berlin '45, s čimer bodo obeležili 70. obletnico konca druge svetovne vojne.

Računajo na šolske skupine

Pivški župan Robert Smrdelj je izpostavil, da je bila v parku v sklopu projekta poleg novega paviljona in postavitve razstave ter obnovljenih eksponatov urejena tudi druga infrastruktura, potrebna za dobro delovanje parka. Urejeno je bilo parkirišče in postajališče za avtodome, ki že privablja mimoidoče turiste.

V parku sicer letos, kljub temu, da je bil park gradbišče, beležijo okrog 25 odstotkov več obiskovalcev kot lani, zato pričakujejo, da bo skupno število preseglo 30.000. V prihodnje pa rast obiska pričakujejo prav na račun novih pridobitev, zlasti razstave o osamosvojitvi, za katero upajo, da si jo bodo v čim večjem številu ogledale tudi šolske skupine. “To je tema, ki jo v Sloveniji potrebujemo, po drugi strani pa je za park tudi dobra tržna niša v smislu turistične ponudbe,” pravi župan.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano