Sanjanje ob odjeku resničnosti

Pravljice za otroke in odrasle, poezija za sanjače in prizemljene, glasba za razvnemanje čutov pod Gradnikovo murvo, a tudi premislek o času, ki ga živimo. Festival Sanje v Medani 2015 bo od danes do sobote vnovič domoval v Goriških brdih. Pravljična vas bo že drevi zaživela v Šmartnem, jutri bodo pesniki in glasbeniki okupirali prizorišče na gradu Dobrovo, v petek bo poezija zajela še Gradnikovo domačijo. V soboto se v Brda vrača Svetlana Makarovič, tokrat z gosti in šansoni. Prvič bo zaživel tudi Forum Sanje, forumska razprava družbenih raziskovalcev, ki jo bo v petek in soboto dopoldan gostila Vila Vipolže.

V petek bodo na Gradnikovi domačiji nastopili  Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.  Foto: Jaka Babnik
V petek bodo na Gradnikovi domačiji nastopili Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape.  Foto: Jaka Babnik

MEDANA, ŠMARTNO > Šmartno od danes na osrednjem trgu gosti pravljično vas, kjer bodo pod geslom Sanjam s podplati na trati ob 19. uri odprli razstavo ilustracij Jane Kocjan in poklepetali s pesnikom Andrejem Jusom. Sledila bo ulična papirnata predstava Totem Teatra Papelito in pripovedovalski večer za “(odrasle) otroke” Tjaše Koprivec, ki se bo sklenil z nastopom kitarista Bojana Drobeža. Jutri bo tamkaj pognalo japonsko papirnato gledališče Vida Severa, do sobote pa se bodo zvrstili še trije pripovedovalski dogodki, ki jih bo sklenil Rok Kušlan s pripovedjo Ne za na konja ne za na voz. Še pred njim bo v soboto ob 18. uri zaživela predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana Ti loviš!

Rajanje pesnikov in glasbenikov

Glavni del festivala Sanje v Medani bosta vnovič gostila Gradnikova domačija in grad Dobrovo.

Slednji bo jutri od 20. ure zatočišče poezije: pesniško in besedno štafeto si bodo predajali Ivo Svetina, Veronika Dintinjana, Tina Kozin in Rok Vilčnik, čigar besedila med drugimi v glasbo pretaka skupina Patetico, ki bo ploščo Vse je v redu z mojo dušo predstavila ob 22. uri. V petek se Sanje v Medani selijo na Gradnikovo domačijo, kjer se bodo, podobno kot večer poprej, prepletale niti raznovrstne poezije Marka Tomaša, Miklavža Komelja, Simone Kopinšek in Janeza Ramoveša z glasbo skupine Drajnarjuva vampa, ki ustvarja družbenokritični šanson po škofjeloško, ter Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape.

Sobota na Gradu Dobrovo bo v znamenju ŠansonovSvetlane Makarovič, ki so spomladi, zbrani na štirih ploščah, izšli pri založbi Sanjein jih bo tokrat predstavila na posebnem koncertu z mnogimi gosti, med katerimi bodo tudi igralci, od Janje Majzelj do Ivana Rupnika.

Premišljevalce bo navdihoval Kosovel

Festival, ki nastaja v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in SNG Nova Gorica ter ob podpori Založbe Sanje, Javne agencije za knjigo, nastopajočih in posamičnih donatorjev, letos prinaša tudi dve novosti. Prva je Forum Sanje - petkova in sobotna dopoldanska forumska razprava v Vili Vipolže, kjer se bodo soočala mnenja družbenih premišljevalcev, navdahnjenih z mislijo Srečka Kosovela “življenju nasprotne oblike bodo propadle”.

Petkove misli Marka Tomaša, Miklavža Komelja, Iva Svetine in Tiborja Hrsa Pandurja ter sobotne Sandre Bašić Hrvatin, Jureta Capudra in Uroša Praha bo usmerjala Irena Urbič.

Druga novost so svojevrstni festivalski turistični paketi Potep s Sanjami, ki vključujejo tudi možnost prenočitve in najrazličnejše raziskovalne potepe po okolici prizorišč enega najčarobnejših festivalov pri nas.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano