Elektronske cigarete 95 odstotkov manj škodljive od tobačnih

Elektronske cigarete so približno 95 odstotkov manj škodljive od kajenja tobaka, zato bi jih bilo treba promovirati kot sredstvo za pomoč pri odvajanju od kajenja, navaja študija britanskega ministrstva za zdravje. Zdravstvene institucije doslej niso zagovarjale uporabe elektronskih cigaret kot varne alternative kajenju tobaka.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LONDON > Kevin Fenton iz britanske agencije za javno zdravje (PHE) meni, da elektronske cigarete niso popolnoma neškodljive, vendar v primerjavi s škodljivostjo tobačnih izdelkov ne predstavljajo bistvene nevarnosti za kadilca. Študija agencije PHE navaja, da bi bile elektronske cigarete lahko cenovno ugodna alternativa za opustitev kajenja tobačnih izdelkov v revnejših območjih sveta, kjer je odstotek kadilcev najvišji.

Večina kemikalij, ki povzročajo bolezni, povezane s kajenjem, ni prisotna v elektronskih cigaretah, zato so za 95 odstotkov manj škodljive kot tobačni izdelki, navaja britanska raziskava. Njeni rezultati se močno razlikujejo od raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je lani pozvala k reguliranju uporabe elektronskih cigaret in njihovi prepovedi v zaprtih prostorih.

Skoraj vsi od 2,6 milijona uporabnikov elektronskih cigaret v Veliki Britaniji so nekdanji kadilci, ki so z uporabo "e-cigaret" začeli zaradi odvajanja od tobačnih izdelkov.

STA


Najbolj brano