Že zdaj v lanskih črnih številkah

Čeprav je do konca leta še več kot štiri mesece in pol, je črna statistika na cestah novogoriške policijske uprave že skoraj dosegla lanske številke. V osmih nesrečah je do minule sobote umrlo osem ljudi, lani v vsem letu pa devet. “Na kritičnih odsekih bomo še bolj prisotni, s krajšimi meritvami hitrosti, in upamo, da bo tudi to kaj pomagalo,” pravi Aleksander Vončina iz sektorja uniformirane policije.

V petek popoldne je zaradi neprevidnega mladega voznika  
avta v Dolenji Trebuši umrl 47-letni motorist iz Horjula. Foto: Pgd Tolmin
V petek popoldne je zaradi neprevidnega mladega voznika avta v Dolenji Trebuši umrl 47-letni motorist iz Horjula. Foto: Pgd Tolmin

PRIMORSKA > V petek je v Dolenji Trebuši umrl motorist, ki je srečal kolono iz nasprotne smeri, iz katere je neprevidni voznik z avtom sunkovito zapeljal v levo na nasprotni pas, da bi prehiteval ali samo videl, če je cesta prosta. Trenutni manever je bil žal usoden za motorista, ki je trčil v avto, padel in umrl. “Gre odsek, kjer je cesta ozka in nevarna. Tam smo doslej nadzirali promet tudi s krajšimi merjenji hitrosti. Čeprav v tem primeru ni šlo za hitrost, ampak za tragično naključje,” je povedal vodja oddelka za splošne policijske naloge na novogoriški policijski upravi Aleksander Vončina.

Sobotna nesreča, v kateri je v Trenti umrl 25-letni avstrijski motorist, pa je bil klasični zdrs motorista v ovinku, ki se je, žal, končal pod avtom iz nasprotne smeri. Če v tistem trenutku iz nasprotne smeri ne bi pripeljala voznica, bi se motorist verjetno poškodoval, skoraj zagotovo pa bi na travniku obležal živ. Za preživetje ob silovitem udarcu v avto je bila premalo tudi vsa motoristična oprema s čelado vred.

Lepo vreme vabi motoriste

“Letos smo na cestah v Posočju in proti notranjosti severne Primorske opazili občutno povečanje števila voznikov, še posebno motoristov. Vreme je super, poleg tega pa imamo na tem koncu letos veliko večjih prireditev, ki privabljajo na tisoče ljudi. Na vožnjo vpliva tudi vročina,” pojasnjuje Vončina in dodaja, da so prav za motoriste pred sezono pripravili nekaj večjih preventivnih akcij.

Na novogoriški policijski upravi so se lani lahko pohvalili, da so uspeli obvarovati skoraj vse motoriste (med devetimi žrtvami je bil samo eden), letos pa so nesreče vzele že tri življenja motoristov in dve življenji kolesarjev. Da je na cestah več motoristov kot lani in da bodo posledice njihovih voženj letos hujše, je bilo jasno že v minulih dveh mesecih, ko so bili udeleženi v 33 nesrečah, hudo pa se jih je poškodovalo kar 15.

Na jugu letos bolje

“Zdaj smo očitno skoraj dosegli lanske črne številke posledic nesreč,” ugotavlja Vončina. “Vrhunec sezone pa se šele bliža, konec tedna bodo verjetno proti Posočju nekoliko močneje pritisnili še Italijani ... Stanje jemljemo zelo resno, zdaj bomo na kritične ceste poslali več patrulj, ki bodo merile hitrost po pol ure na enem kraju, se nato premaknile in tako naprej. In mogoče bomo na promet vplivali že samo s prisotnostjo. Upam, da bo tudi to pozitivno vplivalo na varnost v prometu.”

Na južnem delu Primorske medtem trkajo po lesu in upajo, da bo dobra statistika zdržala še dolgo. 21-letni voznik, ki je v nedeljo zjutraj umrl v Brkinih, je namreč peta letošnja žrtev cest koprske uprave, v vsem lanskem letu pa so našteli kar 15 mrtvih.

S koprske policijske uprave so nam včeraj sporočili, da je 22-letni sopotnik, ki je preživel nedeljsko nesrečo v Brkinih, še vedno v bolnišnici, kjer ga zdravijo zaradi več hudih telesnih poškodb.

DANIJEL CEK


Najbolj brano