Prepereli tramovi na Kidričevi ogrožajo varnost ljudi

Sprehajanje pod preperelimi lesenimi konzolami stavbnega niza v Kidričevi ulici 29, 31 in 33 ni varno, so že pred petimi leti ugotovili strokovnjaki iz Restavratorskega centra RS. “Če bi se del nadstropja zrušil na ulico, bi bila ogrožena človeška življenja in potencialno povzročena velika materialna škoda,” so nedvoumno opozorili. Natančno oceno stanja je zahtevala inšpektorica za področje nepremične kulturne dediščine. Čeprav je uvedla inšpekcijski postopek, se do zdaj (še) ni premaknilo nič. Tramovi so vse bolj prepereli, eden od stanovalcev si želi prenove objekta, drugi pa o tem sploh ne razmišlja.

V Restavratorskem centru RS predlagajo, da se urgentno 
izvede začasno zaščitno podpiranje nosilne lesene konzolne 
konstrukcije na ulični strani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Restavratorskem centru RS predlagajo, da se urgentno izvede začasno zaščitno podpiranje nosilne lesene konzolne konstrukcije na ulični strani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Potem ko so si temeljito ogledali spomeniško zaščiteno skupino objektov, so v Restavratorskem centru RS pripravili obsežno poročilo, v katerem so zapisali, da je konstrukcijsko stanje nadstropja zelo slabo. “Zaradi tega sta ogroženi statična stabilnost objekta in varnost na ulici,” so poudarili.

Tramove bi morali nujno podpreti

Kot kratkoročni ukrep so predlagali takojšnjo začasno zaščitno podpiranje nosilne lesene konzolne konstrukcije na ulični strani, ureditev zanemarjenih žlebov in odvodnjavanje meteorne vode stran od objekta. Nič od tega ni bilo narejenega. Naš včerajšnji ogled objekta je - pričakovano - razkril, da je zob časa tramove le še bolj uničil. Ponekod manjkajo celi kosi lesa, drugod so imeli najverjetneje termiti obilne pojedine, saj je les povsem razžrt.

V Restavratorskem centru navajajo, da je treba za celovito obnovo s statično sanacijo objektov izvesti analizo konstrukcijskih elementov stavbe. Inšpektorica je že pred petimi leti podala prijavo na gradbeno inšpekcijo in jih pozvala, da urgentno ukrepajo v okviru svojih pristojnosti. Obvestila jih je, da je treba objekt najprej gradbeno statično sanirati, preden lahko odredi izvedbo obnovitvenih del, ki so vezana na kulturnovarstveno zaščito (finalna sanacijska dela kulturnozgodovinskih fasadnih elementov, štukatur, ornamentike in drugih detajlov). Odgovora gradbene inšpekcije ni prejela.

Gradbena inšpekcija se ne odziva

Zadeve so postale še bolj zaskrbljujoče, ko je leta 2013 Restavratorski center inšpektorico opozoril, da je stanje na objektu še slabše kot predhodno ugotovljeno, in da gre za nevaren objekt, ki ga je potrebno prvenstveno statično, kasneje pa tudi estetsko sanirati, da se ne bo izgubila avtentična spomeniška vrednost. Inšpektorica za področje nepremične kulturne dediščine je k ukrepanju znova pozvala gradbeno inšpekcijo, a tudi tokrat brez uspeha. Zakaj se v gradbeni inšpekciji ne odzivajo na opozorila, bomo poskušali izvedeti v prihodnjih dneh.

V piranski enoti Zavoda za spomeniško varstvo pojasnjujejo, da je inšpektorat za kulturo in medije izdal eno odločbo, s katero bi moral zavezanec na svoje stroške opraviti nujna vzdrževalna dela na kulturnem spomeniku.

Koprska občina ima v lasti zgolj poslovni prostor v pritličju stanovanjske stavbe na Kidričevi 33. Na podlagi izdelanega etažnega načrta že usklajujejo zemljiškoknjižno stanje, nato pa bo sledil vpis dejanskih lastnikov v zemljiško knjigo. V občinski upravi pojasnjujejo, da so lani etažne lastnike pozvali k ureditvi pročelja in odpravi nevarnosti. Sicer pa nameravajo denar za obnovo pridobiti tudi s prijavo na evropske projekte. Pri tem v občini opozarjajo, da bodo morali finančni delež prispevati tudi lastniki stanovanj.

Eden bi obnovil, drugega ne zanima

Lokal v pritličju je v lasti koprske občine, medtem ko si zgodnje nadstropje delita Jure Melon in Duško Ilič. Prvega usoda objekta še kako skrbi in si želi njegove prenove. “Z največjim veseljem bi se tega lotil, a gre za finančno zelo zahteven projekt. Upam, da se bomo uspeli z občino dogovoriti za sodelovanje in bomo prek kakšnega evropskega razpisa poiskali prepotreben denar. Stavbo je treba statično utrditi in ohraniti zunanje detajle, ki ji dajejo poseben čar. Če bi v prihodnje razmislili še o kakšnem tržno zanimivem programu, ki bi ga lahko umestili v notranjost, bi to predstavljajo zmagovalno kombinacijo,” razmišlja Melon. Pravi, da skrbno sledi razpokam in jih dokumentira, svoj del tudi redno vzdržuje in je povsem bivalen, pravi.

Povsem drugače pa razmišlja Ilič, ki zaenkrat nima v načrtu obnove ali česarkoli podobnega. V svojem delu hiše ne živi, temveč ga oddaja v najem, zlasti delavcem. V Iličevih očeh objekt ni nevaren, pa čeprav so na to povsem jasno opozorili strokovnjaki, ki so si ogledali objekt. “Če se bo zgodil potres, ne bo nihče varen,” pripomni.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano