Tatova sta priznala, pomagač pa ne

Šele v tretjem poskusu je avgusta predlani dvema vlomilcema uspelo razbiti steklo na vratih postojnske športne trgovine, iz katere sta vzela 1267 evrov dnevnega izkupička. Policisti so ju prijeli kmalu zatem. Pred dnevi sta dejanje priznala in si prislužila pogojni kazni, njun pomagač iz trgovine pa je dejanje zanikal.

Skušnjava je bila prevelika. Prodajalec je pajdašema povedal, kam je spravil ovojnico z denarjem. Foto: Leo Caharija
Skušnjava je bila prevelika. Prodajalec je pajdašema povedal, kam je spravil ovojnico z denarjem. Foto: Leo Caharija

KOPER > Bilo je v začetku avgusta 2013, ko naj bi se v Planini srečali 22-letni Luka S. iz Postojne, 21-letni Matej Z. iz Postojne in 21-letni Žiga P. R. iz Planine ter skovali načrt za vlom v trgovino Čeho bike v Postojni. Žiga P. R. je namreč nekaj dni prej začel v trgovini delati, ker je lastnik trgovine odšel na dopust. Preden je zapustil Postojno, je Žigo P. R. natančno podučil, kako naj vodi trgovino in kam naj do jutra spravi dnevni izkupiček.

Skušnjava je bila očitno prevelika in Žiga P. R. je napotke lastnika trgovine zaupal svojima prijateljema. Nekaj ur kasneje naj bi se vsi trije ponoči odpeljali iz Planine v Postojno, Postojnčana pa sta skušala vlomiti v trgovino. Očitno pa jima je šlo delo zelo slabo od rok, saj naj bi ju ena od prič videla, kako sta skušala prvič razbiti steklo na vratih. A jima to ni uspelo, nato sta se vrnila, pa jima spet ni uspelo, in šele ko sta se vhodnih vrat v tretje lotila s krampom, je steklo popustilo.

Maskirana s smučarskima podkapama na glavah sta vstopila v notranjost trgovine, Luka S. je stekel naravnost v skladišče, Matej Z. pa je v trgovini stražil, da ju ne bi kdo presenetil. Luka S. je v skladišču najprej našel fascikle, v enem od njih pa skrito ovojnico z izkupičkom trgovine tistega dne. V ovojnici je bilo 1267 evrov. Z njo se je vrnil v trgovino, vzel še denar iz blagajne, nato pa sta oba odšla.

Pripeljala sta se policistom v roke

Luka S. naj bi se odpeljal z avtom, Matej Z. pa naj bi izginil v bližnji ulici. Očitno sta bila vlomilca pri svojem delu precej glasna, videlo pa naj bi ju tudi nekaj prič, zato so bili policisti kmalu na kraju. Mateja so kmalu po vlomu prijeli v bližini, Luko pa je očitno zanimalo, kaj se je zgodilo s kolegom, in se je skupaj z Žigom ter nekim dekletom nekaj minut po prihodu policije z avtom pripeljal mimo. Ker so vsi trije iz clia opazovali okolico trgovine in policiste, so jih policisti ustavili in vsi storilci so bili v njihovih rokah.

Pred dnevi so se vsi trije pojavili na koprskem sodišču. Tožilstvo je Luka in Mateja obtožilo velike tatvine, Žigo pa kaznivega dejanja prikrivanja. Trojica se je pred obravnavo posvetovala s tožilko Janjo Hvala oziroma poslušala njen predlog kazni v primeru, če bi dejanje priznali. Argumenti tožilke so očitno prepričali vlomilca, ne pa tudi njunega pomagača.

Vrniti morata ukradeno

Luka S. je dejanje priznal in sodnik Matevž Gros ga je, kot je predlagala tožilka, obsodil na pet mesecev pogojne zaporne kazni. V zapor mu ne bo treba, če v dveh letih ne stori novega kaznivega dejanja. Enako kazen je prisodil tudi Mateju Z., oba pa morata lastniku trgovine povrniti 1267 evrov, kolikor je znašal ukradeni izkupiček, zavarovalnici Triglav pa sto evrov škode.

Tretjeobtoženi Žiga P. R. pa je pred sodnikom izjavil, da dejanja ne priznava. Svoje argumente bo tako skušal dokazati na sojenju septembra. Glede na to, da sta soobtožena priznala tudi dejstvo, da jima je za izkupiček in ovojnico povedal prav Žiga, pa ima malo možnosti, da bo opral svoje ime. DC


Najbolj brano