Katera je bila res prva?

Ajdovska svetniška skupina NSi je na župana Tadeja Beočanina naslovila pobudo za preimenovanje Dvorane prve slovenske vlade in Trga prve slovenske vlade v Dvorano slovenske narodne vlade in Trg slovenske narodne vlade. Župan načeloma ni proti, a meni, da zdaj ni najbolj nujna.

Dvorana je  pred kratkim dobila novo pročelje in napis z 
imenom.   Foto: Alenka Tratnik
Dvorana je pred kratkim dobila novo pročelje in napis z imenom.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V NSi menijo, da je zdajšnje poimenovanje zgodovinska neresnica, in dodajajo, da je bila prva slovenska vlada imenovana 1918 v Ljubljani. “Poimenovanje je tudi v neskladju s statutom Občine Ajdovščina, ki določa, da občina praznuje svoj praznik 5. maja, v spomin na dan, ko je bila v Ajdovščini ustanovljena Narodna vlada Slovenije in ne prva slovenska vlada,” v imenu svetniške skupine NSi pojasnjuje Dušan Mikuž. Dodaja še, da stroški preimenovanja ne bi smeli biti visoki.

Če se okrog poimenovanj ulic in trgov običajno odprejo ideološko obarvane razprave, v Ajdovščini, vsaj za zdaj, ni tako. So pa mnenja kljub temu različna. Predsednik območnega združenja borcev za vrednote NOB Božo Novak preimenovanju dvorane in trga ni naklonjen. Pri razlagi, zakaj ni nič narobe z zdajšnjim imenom, povzema ugotovitve zgodovinarja dr. Zdenka Čepiča. Leta 1918 imenovana Narodna vlada Slovencev, Hrvatov in Srbov v Ljubljani imela funkcijo vlade, a je opravljala predvsem upravne naloge. Bila je dokaj samostojna in z njo je bila na nek način izražena slovenska državnost, ki pa ni bila formalno oblikovana. Bila je prva slovenska narodna, nacionalna vlada, ne pa vlada države Slovenije, je prepričan Novak.

“Slovenija je dosegla državnost med drugo svetovno vojno v okviru narodno osvobodilnega gibanja. Njeno državnost je izražala vlada, imenovana v Ajdovščini. To je bila prva vlada države Slovenije,” trdi.Novak dodaja še, da se ne more izcimiti nič pametnega, ko se politika prične vtikati v stvari, ki jih ne pozna. Marsikdo bo sicer oporekal, da Slovenija takrat (še) ni bila država ...

Dvorana je zdajšnje ime dobila leta 2006, ko je občinski svet nekdanjo Kinodvorano Ajdovščina preimenoval v Dvorano prve slovenske vlade. Pred letošnjim praznovanjem 70. obletnice ustanovitve Narodne vlade Slovenije so pročelje stavbe obnovili in nanj pritrdili nov napis z imenom Dvorana prve slovenske vlade.

Na občini se do pobude uradno še niso opredelili, pojasnjujejo pa, da pripravljajo okvirni izračun, koliko bi stalo preimenovanje. Župan Tadej Beočanin k temu dodaja: “Morda dvorana in trg pred njo nista bila najbolj posrečeno, oziroma zgodovinsko natančno poimenovana in je pobuda svetnikov NSi vredna razmisleka, vendar nisem prepričan, da je ravno zdaj najbolj nujna. Vsaj v primeru preimenovanja trga je treba upoštevati zakonsko določeno proceduro.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano