V mandrač se ne stekajo komunalne odplake

V kotu ob pomolu v mandraču Sv. Katarina v Ankaranu je nameščena velika cev, iz katere naj bi se ob deževju v morje poleg meteornih voda izlivale tudi fekalije. Krivec za neurejene razmere naj bi bilo nedelujoče črpališče. Alojz Gec iz Športnega društva Katarina, ki ima v bližini svoje prostore, tovrstne namige zavrača in zagotavlja, da so črpalko na lastno pest popravili. To pa še ni zagotovilo, da je na tistem območju vse v najlepšem redu.

Skozi ta odtok so se nekaj časa v morje poleg meteornih voda 
verjetno  stekale tudi fekalije.  Foto: Nataša Hlaj
Skozi ta odtok so se nekaj časa v morje poleg meteornih voda verjetno stekale tudi fekalije.  Foto: Nataša Hlaj

SV. KATARINA > Črpališče je v zasebni lasti, zato Komunala Koper nima in tudi ni imela pristojnosti nad tem objektom. “Ob lanskem ogledu lokacije smo najemnika restavracije in okoliške uporabnike sanitarij opozorili na nedelovanje črpališča in morebitne posledice,” pojasnjuje Vojko Rotar iz Komunale Koper.

Omenjeno črpališče služi prečrpavanju komunalnih odpadnih voda gostinskega in okoliških objektov na glavni kanalizacijski vod, ki poteka ob cesti Ankaran-Srmin. Če črpališče ne obratuje, obstaja možnost, da se z meteorno vodo ob izpustu v morje stekajo tudi komunalne odpadne vode.

Najemnik Gostišča Sv. Katarina Fadil Vatovci pravi, da so mu lastniki (podjetje Inan iz Ljubljane) zagotovili, da je objekt priključen na kanalizacijski sistem, zaradi česar naj ga ne skrbi za delovanje črpališča.

Kamen je poškodoval črpalko

Alojz Gec iz Športnega društva Katarina, ki ima v bližini svoje prostore, spomni, da so se težave začele lani pred volitvami. Približno v tistem obdobju so se s podjetjem Inan dogovorili, da se lahko društvo priklopi na njihovo elektriko in vodo ter uporablja tamkajšnje sanitarije.

Strinja se, da črpalka nekaj časa ni delovala, vendar tega niso vedeli, dokler niso zaznali neprijetnih vonjav. “Verjetno se je takrat ob deževju res kaj prelivalo tudi v morje, ker avtomatika na črpalki ni delovala” ugiba Gec. Pravi, da jih je nato kmalu obiskal tudi koprski okoljski inšpektor Raul Cotič, ki je prejel anonimko z navedbami, da se fekalije iz sanitarij stekajo neposredno v bližnjo cev v mandraču. “Ko smo temeljito pregledali črpalko, smo ugotovili, da se je vanjo zataknil kamen in jo poškodoval. Ker nam je Inan priskočil na pomoč, ko nam je koprska občina odklopila vodo in elektriko, smo se v društvu odločili, da bomo črpališče popravili na lastne stroške,” pravi Gec. Zagotavlja, da se zdaj odplake ne stekajo več v morje.

Težave, ker ni urejene kanalizacije

Črpališče smo si tudi sami ogledali, zato nas je zanimalo, ali to zdaj deluje brezhibno, saj ni bilo slišati brnenja naprave. “Črpalka začne delovati, ko komunalne odpadne vode iz gostišča in drugih objektov napolnijo rezervoar in plovec vklopi avtomatiko. Ko opravi svoje poslanstvo, se črpalka ustavi,” Gec opisuje njeno delovanje.

Sicer pa to ni edina težava, ki pesti območje Sv. Katarine in ji bodo kos šele, ko bodo na večjem delu zgradili sodobno kanalizacijsko omrežje. Po naših informacijah se namreč v hudourniški kanal tik ob poti, ki vodi proti mandraču, stekajo greznične odplake hiš nad Jadransko cesto, kjer stanovalci očitno niso poskrbeli za zaprt sistem greznic.

Podobna naj bi bila tudi zgodba z greznico za sanitarije tamkajšnjega nogometnega kluba Ankaran - Hrvatini. Slišati je očitke, da je njen iztok speljan prav tako v mandrač. Predsednik kluba Sebastjan Dvojmoč se s tem ne strinja: “Greznico nam prazni koprska Komunala. Nisem sicer strokovnjak, vendar menim, da se v morje ne steka prav nič.”

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano