Sv. Jurij je obvaroval praznik pred dežjem

Sv. Jurij je minuli konec tedna odprl solinarsko sezono, kar je tradicionalno mestno izročilo in tako velja že od leta 1344, odkar je ta svetnik postal zavetnik Pirana.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Že 13. Solinarski praznik, ena najpomembnejših piranskih prireditev, od samega začetka hodi z roko v roki s sv. Jurijem, zavetnikom mesta, ki je tokrat v soline v božjem imenu napotil tudi piranskega župnika Zorka Bajca, ki jih je blagoslovil v molitvi, da bi sonce sol letos grelo bolj kot lansko leto.

Tridnevna prireditev je bila bogatejša kot minula leta, saj so vanjo na pobudo Društva meščanov mesta Piran spletli obujeno starodavno tombolo, pripadla pa je domačinki, mladi Pirančanki Uli. Čustva je dvigoval tudi skupinski nastop vseh pevskih zborov piranske občine pod vodstvom Slavka Ivančića, ki je občinstvu resda ponudil samo dve pesmi, solinarski, a ti dve s takšno vnemo in strastjo, da je nemalokateri obrisal solzno oko.

Nedelja pa je bila v celoti Jurijeva oziroma božja, no, vsaj njen dopoldan, ko so v procesiji k maši v cerkvi sv. Jurija krenili birmanci iz župnij Seča, Lucija, Portorož in Piran, 24 jih je bilo. Mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, pel pa je Župnijski mešani pevski zbor Georgios, in sicer skladbo Saše Fajona.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano