RoboSončki OŠ Koper na poti v Južnoafriško

RoboSončki OŠ Koper, ki so lani potovali v ameriško zvezno državo Missouri, se bodo letos odpravili v Južnoafriško republiko, in to že 2. maja. Udeležili se bodo Odprtega afriškega prvenstva First Lego League, ki bo v Johannesburgu med 5. in 7. majem.

Z leve Grizistol, Kanta požrešna in  Školjka z biseri, v  ozadju 
robot Miško in lego kocke. Na tekmovanju v Afriki bo  v 
začetku maja nastopilo 80 ekip  iz različnih držav, med njimi 
tudi RoboSončki OŠ Koper.    Foto: Mirjana Cerin
Z leve Grizistol, Kanta požrešna in Školjka z biseri, v ozadju robot Miško in lego kocke. Na tekmovanju v Afriki bo v začetku maja nastopilo 80 ekip iz različnih držav, med njimi tudi RoboSončki OŠ Koper.  Foto: Mirjana Cerin

KOPER > RoboSončki oziroma sedem učencev od 5. do 8. razreda je aktivnih na področju naravoslovja, tehnike in raziskovanja za mlade. Na mednarodnih tekmovanjih robotike in raziskovanja First Lego League sodelujejo že tretje leto zapored, letos so postali tudi državni prvaki.

Grizistol, Kanta požrešna in Školjka z biseri

Projekt so morali izdelati v okviru tekmovalnega programa in letošnje teme World Class - Ves svet je učilnica. Osredotočili so se na zgodbe o pošastih, mehanizme in obdelavo materialov ter vse to - s pomočjo mentorjev Alenke in Matevža Maleja - povezali v logično celoto. Smešne pošasti so si sposodili iz zgodb Primoža Suhodolčana, ki so objavljene v zbirki Pozor pravljice.

“Vključili smo Grizistol, Kanto požrešno in Školjko z biseri,” pravi Malejeva. Izdelali so jih iz lesa, kovine in stiropora. Da bi stol ugriznil, so izdelali škripec, vzvod in vzmet. Kanta s pomočjo odmikala, mehanizma, ki se vrti, dviguje pokrov. Tudi školjka, v kateri je najti jagode, bonbone in kikirikije, dviguje pokrov, in sicer s pomočjo zobnikov in vitla. Cilj projekta je namreč predstaviti mehanizme in strojne elemente učencem od prvega do četrtega razreda osnovne šole, na pregleden, enostaven in zabaven način. Ob tem pa ugotavljajo, koliko novega se otroci naučijo. “Mehanizme smo predstavili več kot 200 učencem OŠ Koper in ugotovili, da mehanizmov, z izjemo vzmeti, niso poznali. Obvladati programiranje pa v sodobnem svetu ne zadostuje. Znati je treba tudi izkoristiti mehanizme.”

Razstaviti in potem spet sestaviti

Skupaj z robotom Miškom, ki so ga predstavili že lani, in lego kockami se jim je nabralo za 50 kilogramov opreme. Pred odhodom na rep črne celine morajo še rešiti vprašanje, kako opremo spraviti na letalo. Morali jo bodo razstaviti in si jo porazdeliti. Pridobiti je bilo treba tudi vizo, nastanitev pa so morali plačati v južoafriških randih, tako da jim je izziv predstavljalo tudi najti banko, ki posluje z randi. MIRJANA CERIN


Najbolj brano