Erjavec s češkim premierjem v Pivki

Češkega premierja Bohuslava Sobotko je drugi dan uradnega obiska v Sloveniji gostil zunanji minister Karl Erjavec. V Pivki sta se srečala na dvostranskih pogovorih in v tamkajšnjem Parku vojaške zgodovine slovesno odprla razstavo fotografij Vojni fotografi, so sporočili z MZZ.

Češkega premierja Bohuslava Sobotko je drugi dan uradnega obiska v Sloveniji gostil zunanji minister Karl Erjavec. Foto: Miha Koron
Češkega premierja Bohuslava Sobotko je drugi dan uradnega obiska v Sloveniji gostil zunanji minister Karl Erjavec. Foto: Miha Koron

PIVKA > Na srečanju sta minister Erjavec in češki premier potrdila odlične odnose med državama. Poseben poudarek sta namenila gospodarskemu sodelovanju in pri tem posebej izpostavila področji infrastrukture in prometa. Strinjala sta se, da je vloga Luke Koper pri tem še posebej ključna.

Dotaknila sta se tudi aktualnih mednarodnih tem, posebno pozornost pa namenila Zahodnemu Balkanu. Strinjala sta se, da je stabilnost in varnost te regije ključnega pomena za celotno Evropo. Sobotka je ocenil, da je slovensko poznavanje regije dragoceno in se strinjal, da mora EU še naprej trdno podpirati prizadevanja držav Zahodnega Balkana na njihovi poti v unijo.

Erjavec in Sobotka sta v Parku vojaške zgodovine v Pivki tudi odprla razstavo fotografij z naslovom Vojni fotografi. Gre za delo treh izjemnih čeških fotografov, vojakov avstro-ogrske vojske v času prve svetovne vojne, katerih zbirka negativov in fotografij je ostala v pozabi skoraj 90 let. Del slik prikazuje grozote vojne tudi na ozemlju današnje Slovenije.

Erjavec je v nagovoru poudaril, da je Soška fronta globoko zaznamovala ne le slovenski narod in slovensko zgodovino, temveč tudi druge narode, katerih vojaki so se borili v spopadih med tedanjo italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Ocenjuje se, da je na bojišču Soške fronte med drugim umrlo več deset tisoč vojakov češkega porekla.

Razstavljene fotografije prispevajo k ohranitvi avtentičnih dokazov in spomina na takratne dogodke ter so pomemben nauk za prihodnost, je še menil Erjavec. Kot je opozoril, je tudi danes na milijone ljudi prizadetih zaradi divjanja vojn in za blaginjo vseh narodov je prava pot le pot miru.

STA


Najbolj brano