Kraški gorskokolesarski praznik

Čudovito vreme z nekaj za Kras značilne burje in za slovenske razmere rekordna udeležba 352 gorskih kolesarjev in kolesark sta poskrbela, da je bil gorskokolesarski maraton Kras Kros, ki je v nedeljo potekal po kolovozih goriškega Krasa, zgodba o uspehu.

Na redkih asfaltiranih odsekih so si udeleženci Kras Krosa nekoliko odpočili. Foto: Nace Novak
Na redkih asfaltiranih odsekih so si udeleženci Kras Krosa nekoliko odpočili. Foto: Nace Novak

MIREN > Že lanske, druge izvedbe MTB maratona Kras Kros se je udeležilo 225 udeležencev, letos pa je bila na štartu res prava gneča. Zasluga za to gre prizadevnim organizatorjem iz Društva AMKK Ales.ca-racing in kolesarskega društva Deš Fleš, predvsem pa dobremu odzivu italijanskih gorskih kolesarjev iz Furlanije, ki so predstavljali skoraj 75 odstotkov vseh udeležencev.

Slovenci so prišli z vseh koncev države, nekaj pa je bilo tudi Hrvatov. Čeprav številčno v manjšini so 41 kilometrov dolgo progo z 850 višinskimi metri vzpona najhitreje premagali prav slovenski tekmovalci.

Prvo mesto je s časom 1:39:29 zasedel Boštjan Hribovšek iz kamniškega kluba Calcit Bike Team, sicer lanski državni prvak v disciplini cross country v kategoriji elite. Takoj za njim je v cilj pripeljal njegov klubski kolega Gregor Kranjc, lani državni prvak v isti disciplini med člani do 23 let. Tretje mesto je zasedel najboljši Italijan David Bevilacqua, do desetega mesta pa so potem spet sledili sami Slovenci.

Med domačini so se najbolje odrezali Matjaž Budin iz Vrtojbe, ki tekmuje za idrijski klub Orbea geax in je zasedel šesto mesto, sedmi je bil Aleš Boškin iz KD Deš Fleš, deseti Blaž Uršič iz Mirna, član KK Pantal, 14. mesto pa je zasedel dešflešovec Mitja Černe. Najboljša med kolesarkami je bila s časom 1:55:59 Tina Perše iz Calcit Bike Teama, ki se je uvrstila na 49. mesto in za seboj pustila več kot 200 “samcev”.

Rekreativna gorsko-kolesarska prireditev s srednje zahtevno progo, pretežno po kolovozih na relaciji Miren - Cerje - Segeti - Lokvica - Opatje selo - Nova Vas - Kremenjak - Hudi Log -Kostanjevica na Krasu - Fajti hrib - Miren je bila namenjena tako dobrim tekmovalcem kot slabšim rekreativcem, kar se je izkazalo za zmagoviti recept za številčno udeležbo.

Marsikateri od udeležencev je ciljno črto prečkal debelo uro in več za prvouvrščenim, na koncu pa so se vsi skupaj družili pri nogometnem igrišču v Mirnu, kjer sta bila start in cilj in kjer v nedeljo nogomet za spremembo ni bil šport številka ena.

NACE NOVAK


Najbolj brano