Spanje na zeliščih v Plavah

Iz družinske tradicije nabiranja in uporabe zelišč je pred letom dni Vesna Velišček nadgradila svojo poslovno idejo Slocally z zeliščnimi sobami. V družinski hiši v Plavah so v prvem nadstropju uredili dve sobi s petimi ležišči, ki jih odlikujejo doma narejeni izdelki, rdeča nit “počasnega turizma” pa so zelišča.

Zeliščna blazina z orlovo praprotjo se “skriva”  med rjuho in 
vzmetnico. Foto: Leo Caharija
Zeliščna blazina z orlovo praprotjo se “skriva” med rjuho in vzmetnico. Foto: Leo Caharija

Ljubezen do zelišč so v družini Velišček iz Plavi gojili že od nekdaj. Predvsem mama Karmen, ki je z nabiranjem in uporabo najrazličnejših zdravilnih rastlin hitro “zasvojila” še moža Ivana, hčerko Vesno in sina Mateja.

Spanje na zeliščih

“Ko sva se z bratom odselila od doma, je ostalo prazno prvo nadstropje naše družinske hiše. Lani v začetku leta smo tako začeli s preurejanjem sob,” pripoveduje 33-letna Vesna Velišček, ki je željo po namestitvah z obogateno dodatno ponudbo za turiste razvila iz svoje popotniške žilice. Tudi sama je že izkusila “home stay” namestitev ali bivanje pri domačinu, kjer si določene prostore turisti delijo s člani družine gostiteljice. Kot strastna ljubiteljica potovanj je do sedaj obiskala že Iran, Pakistan, Maroko, Tajsko, Laos, Oman, Vietnam, Malezijo, Kambodžo, Kubo, Turčijo, Sirijo, Jordanijo, Singapur, Egipt in večino evropskih držav, a nikjer ni zasledila te zeliščne posebnosti, ki jo ponujajo v Plavah.

“Tudi v Sloveniji smo edini, ki nudimo spanje na zeliščih. Naša posebnost je zeliščna aromaterapija, ki goste zaziblje v miren in sproščujoč spanec,” dodaja. Pokaže nam, da se zeliščna blazina z orlovo praprotjo “skriva” med rjuho in vzmetnico. Aromatična zelišča, ki pomirjajo, pa so v vzglavnikih. Tam prevladujejo hmeljevi storžki in lipa.

“Zelišča nabiramo od pomladi do pozne jeseni. Zeliščni vrt s potaknjenci sivke, rožmarina, žajblja, citronke, limonine trave in drugih zdravilnih rastlin iz ekološke pridelave imamo doma, ostale zdravilne rastline pa nabiramo v naravi,” pravi Vesna, ki ob tem poudarja, da se tudi Občina Kanal s tovrstnimi namestitvami končno umešča na evropski turistični zemljevid.

Počasni in trajnostni turizem

Turizmu, ki ga gojijo Veliščkovi v Plavah, pravijo tudi “počasni turizem”. “Pri nas se turisti sprostijo, nikamor ne hitijo in ura se zanje tu ustavi. Umirjeno spoznavajo podeželje in zelišča,” svoj koncept turizma opiše Vesna. “Če najdejo čemaž, si lahko skuhajo juho, če naberejo meliso, pa si pripravijo frtaljo.”

Osrednji motiv Vesnine poslovne ideje Slocally (slovensko in lokalno) je ponuditi gostu unikatna lokalna doživetja v vseh letnih časih z domačini, ki najbolj poznajo lokalno okolje in kaj se tam dogaja. “Počasna potovanja, gostoljubni domačini, raziskovanja in učenje o Sloveniji. To je trajnostni turizem, kjer se splača gostiti samo enega gosta naenkrat,” še pravi.

“Ko so tujci v hiši, je zelo živahno in skupaj spoznavamo lepoto okoliške narave ter zelišč, ki so na voljo. S skupnim bivanjem odkrivamo tudi posebnosti posameznih kultur, iz katerih prihajajo oni in mi,” je nad hčerkino idejo o turizmu v domači hiši navdušena mama Karmen.

Dajo, kar imajo

Posebnost zeliščnih sob v Plavah pa niso le zelišča, ki opojno dišijo iz postelj in naravnih osvežilcev zraka v kozarcu, ampak tudi večnamensko pohištvo iz zabojčkov, ki ga je naredil oče Ivan. Nočna omarica je lahko tudi odlagalna mizica ali zaboj za shranjevanje predmetov in oblačil. Rogovila služi kot obešalnik, obeske za ključe z zelišči izdeluje mama. Zeliščna mila iz rožmarina, ognjiča, sivke in listov vrtnice pripravlja Vesna s fantom, posteljnina z idrijsko čipko pa izhaja iz mamine dote. “Turistom damo, kar imamo, kar znamo sami narediti, s čimer smo trajnostno naravnani, zelišča pa so pri nas dodana vrednost,” poudarja Vesna. Aprila bo obeležila prvo leto delovanja te inovativne oblike turistične ponudbe. Do sedaj je zabeležila že 45 nočitev, gosti pa so bili iz Združenih držav Amerike, Slovenije, Nizozemske, Madžarske, Italije, Češke.

Družina Velišček gostom poleg gostoljubja v domačem okolju nudi tudi različne delavnice in možnost priprave svojih zeliščnih in začimbnih mešanic. Poleg prepoznavanja in nabiranja jih naučijo tudi vohati in tipati zelišča ter jim pokažejo, kako si lahko sami pripravijo svojo zeliščno mešanico.

Po prvem letu delovanja so zazrti v prihodnost, saj že kujejo nove načrte za svoje goste. Njihova zanimiva ideja zeliščnih sob je pritegnila tudi ustanovitelje spletne strani Travelstarter, ki denar nabira za turistične projekte po vsem svetu. Z denarjem, ki ga bodo zbrali, bodo pred hišo postavili zeleno sobo. Njeni zametki so že vidni. To bo prostor za posedanje in sproščanje v naravnem okolju.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano