Kdo je bil Bogomir Magajna

Divaška občina niza ob 110. obletnici rojstva zdravnika in literata Bogomirja Magajne številne dogodke. Osrednji bo jutri ob 18. uri v divaški knjižnici. O svojem priznanem rojaku se bodo pogovarjali poznavalci Magajnovega dela in življenja.

DIVAČA > Bogomir Magajna, pisatelj po umetniškem opusu, zdravnik psihiater po poklicu, po življenjski opredelitvi pa izraziti humanist, se je rodil pred 110 leti v Gornjih Vremah. “S svojim literarnim opusom, ki temelji na psihološko poglobljenem opazovanju usod glavnih junakov, se je neizbrisno zapisal v kulturno podobo našega časa in kraja kot eden najbolj samosvojih umetnikov,” opozarja organizator jutrišnjega večera Stojan Lipolt.

V pogovoru, s katerim bodo na poljuden način osvetlili umetniško, poklicno in življenjsko pot rojaka iz Vremske doline, bodo sodelovali literarni zgodovinar Zoltan Jan, pesnik, pisatelj, esejist, pravnik in pisateljev nečak Ivko Spetič ter Črt Kanoni, diplomirani ekonomist, novinar in poznavalec Magajnove poklicne poti in literarnega opusa. Pogovor bodo obogatili s fotografskim in filmskim gradivom, vodil ga bo Lipolt, sicer divaški arhitekt, dober poznavalec krajevne zgodovine in nosilec pogovornih večerov Divača - mesto nad Reko. Vstop bo prost.

V nizu dogodkov ob Magajnovem letu bodo v marcu v po njem imenovani divaški osnovni šoli učenci pripravili gledališko igro Matilda, v petek, 28. marca, pa bo v dvorani v Famljah kulturni večer z Ivkom Spetičem. Člani dveh kulturnih društev bodo pripravili predstavo Pravljica v jami in baletno točko Zaklad Škocjanskih jam. Dan kasneje bodo v Vremah pripravili še tradicionalni Magajnov pohod, kmečko tržnico in druženje ob harmoniki in ljudskem plesu v tamkajšnjem športnem centru, za oglede pa bo odprta tudi spominska soba bratov Magajna v Gornjih Vremah.

LKF


Najbolj brano