Čakajo na legalizacijo proge

Ajdovski gorsko kolesarski klub Črn trn je sezono končal z zmagovalcema evropskega pokala v spustu, z Zarjo Černilogar in Miranom Vauhom, ter s številnim podmladkom. Ob tem priljubljena ajdovska proga za štiri kros še ni legalizirana.

Zarja Černilogar je v spustu osvojila evropski pokal Foto: Vanja Kodermac
Zarja Černilogar je v spustu osvojila evropski pokal Foto: Vanja Kodermac

AJDOVŠČINA > Gorsko kolesarski klub Črn trn, ki goji štiri kros, spust, eliminator in enduro, je v osmih letih naredil veliko. V športnem centru Pale je uredil člansko in otroško progo za štiri kros ter eliminator, organizacijski vrhunec pa je bil pred štirimi leti z evropskim prvenstvom v štiri krosu. Medtem je ta privlačna disciplina, v kateri je letos državni prvak postal član Črnega trna Urban Rotnik, zašla v krizo, saj zaradi razmeroma obsežne proge zahteva kar velik poseg v okolje, predpisi pa terjajo svoje. Kljub temu predsednik Klavdij Blažko upa, da bodo v Ajdovščini tekme v štiri krosu spet zaživele: ”Čas, ko v zadnjih dveh sezonah nismo smeli prirejati tekem, smo izkoristili za postopke, ki naj bi pripeljali do izdaje uporabnega dovoljenja. Morda se ga bo dalo pridobiti do naslednje sezone. Organizacijsko smo pripravljeni gostiti tudi mednarodne tekme. Pod vodstvom Matije Stuparja vzgajamo nekaj čez 30 otrok, starejših od osem let, za štiri kros, eliminator in spust, starejši pa so se usmerili predvsem v spust in enduro. V teh dveh disciplinah imamo tudi največ uspeha.”

Gorsko kolesarski delavci se sicer zavzemajo za spremembe zakonodaje po vzoru Italije, kjer lahko gorski kolesarji uporabljajo nekatere planinske poti, kar bi posebej olajšalo sedanjo, pri nas večinoma ilegalno vadbo spusta.

Prva dama 70-članskega društva je 23-letna Zarja Černilogar, letošnja zmagovalka sezone evropskega pokala v spustu. Nov mejnik za slovenske gorske kolesarke je dosegla tudi z devetim mestom na tekmi svetovnega pokala v Val di Sole. Z minulo sezono je zadovoljna, pred novo pa ima še ambicioznejše načrte: ”Letošnja sezona mi je prinesla prvi preboj na vrh evropskega pokala in prvo prepoznavnost v svetovnem pokalu. Na evropskem in svetovnem prvenstvu ni šlo tako dobro, to pa želim popraviti s temeljitejšimi jesenskimi pripravami, ki jih bom verjetno začela z novim trenerjem.”

Črn trn bo v soboto, 16. novembra, v športnem parku na Palah pri Ajdovščini in v tamkajšnji hiši mladih gostil srečanje prirediteljev tekem slovenskega pokala v enduru. Beseda bo tekla o pravilih in koledarju za novo sezono, na svečanem zaključku pa bodo podeljene nagrade letos najboljšim kolesarjem.

V letošnji sezoni je Zarja sodelovala z Miho Jakopičem in ŠKTD Avče, z nasveti pa je pomagal tudi njen klubski sotekmovalec, izkušeni 30-letni Miran Vauh, sicer tudi letošnji zmagovalec sezone evropskega pokala, ki se v svetovnem pokalu ni prebil med najboljše. Strokovna pomoč Černilogarjevi naj bi prišla iz najboljšega slovenskega kluba Unior Tools, kjer pedala pod vodstvom Sama Rauterja vrti olimpijska krosistka Tanja Žakelj. Omeniti velja, da je tretje mesto v skupnem seštevku slovenskega pokala osvojil mladinec Tilen Leban.

Druga uspešnica Črnega trna je nova gorsko-kolesarska disciplina enduro, ki jo je priznala tudi mednarodna kolesarska zveza. V novi sezoni bo stekla mednarodna serija tekmovanj pod njenim okriljem. Pri tem gre za tekmovanje, podobno avtomobilskemu reliju. V dveh dneh se na eni tekmi zvrsti niz hitrostnih preizkušenj (spustov), ki jih je treba prevoziti čim hitreje, in vmesnih ravninskih etap s krajšimi vzponi, kjer je velja časovna omejitev. V letošnji sezoni sta državni prvak Kristjan Medvešček in Peter Mlinar odpeljala italijansko serijo superenduro, kjer je na bilo na startu nekaj sto (do 600) tekmovalcev. V kategoriji do 23 let se je z drugim mestom v skupnem seštevku izkazal Mlinar, Medvešček pa je bil četrti.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano