Manj ribičev, manj ladij, manjši ulov ...

Število delovno aktivnih oseb v ribištvu je bilo lani za tri odstotke manjše kot leto poprej, ribiška flota pa je bila manjša za 11 plovil. Zmanjšala se je tudi vzreja rib in školjk, in sicer za skoraj 20 odstotkov na 1,15 ton, so sporočili z državnega statističnega urada.

Število delovno aktivnih oseb v ribištvu je bilo lani za tri odstotke manjše kot leto poprej, ribiška flota pa je bila manjša za 11 plovil Foto: Mirjana Cerin
Število delovno aktivnih oseb v ribištvu je bilo lani za tri odstotke manjše kot leto poprej, ribiška flota pa je bila manjša za 11 plovil Foto: Mirjana Cerin

LJUBLJANA > Z ribištvom, ki vključuje morski gospodarski ribolov in akvakulturo (tj. vzrejo vodnih organizmov), se je lani v Sloveniji ukvarjalo 323 oseb. V primerjavi z letom 2011 se je to število zmanjšalo za tri odstotke, predvsem zaradi manjšega števila delovno aktivnih oseb v morskem gospodarskem ribolovu.

Po podatkih ministrstva za kmetijstvo in okolje je imela v letu 2012 ribiška flota 175 registriranih ribiških plovil, to je šest odstotkov manj kot v letu 2011. Ker so v razrez šla večja ribiška plovila, se je skupna bruto tonaža plovil zmanjšala za 38 odstotkov, skupna moč motorjev pa za 19 odstotkov.

Po podatkih ministrstva je bilo lani vzrejenih približno 1155 ton vodnih organizmov; od tega je bilo 790 ton ali 68 odstotkov sladkovodnih rib in 364 ton ali 32 odstotkov morskih rib in školjk.

V primerjavi z letom 2011 se je vzreja sladkovodnih rib zmanjšala za 12 odstotkov, vzreja morskih rib in školjk pa se je v isti primerjavi zmanjšala za 26 odstotkov, na kar naj bi, med drugim, vplivalo določeno neravnovesje med vzrejnimi in prostoživečimi vodnimi organizmi.

Ocenjena vrednost vzrejenih vodnih organizmov je dosegla približno 3,07 milijona evrov in je bila devet odstotkov manjša kot v letu 2011.

Po podatkih Zavoda za ribištvo Slovenije je bilo lani v kopenskih športnoribolovnih vodah ulovljenih približno 160 ton sladkovodnih rib ali sedem odstotkov manj kot v letu 2011. Med ulovljenimi ribami je bilo 26 ton hladnovodnih in 134 ton toplovodnih rib.

STA


Najbolj brano