Sanje pod murvo - četrtič

Verzi Srečka Kosovela o prihajajočem novem človeku so bili podlaga za sestavo programa letošnjega festivala Sanje v Medani, ki ga spremlja Šmartno - pravljična vas. Prireditev se začenja v sredo in tokrat so organizatorji v Brda privabili Svetlano Makarovič s člani orkestra Santa, Gorana Vojnovića, Trkaja, Janija Kovačiča, Davida Brooksa in druge.

 Četrto izvedbo festivala sanje v Medani so včeraj v Šmartnem predstavili (z leve) Tatjana Šundiovski Bašin (Hiša Kulture), župan Franc Mužič ter Tjaša Koprivec in Roz Zavrtanik z založbe Sanje  Foto: Ambrož Sardoč
Četrto izvedbo festivala sanje v Medani so včeraj v Šmartnem predstavili (z leve) Tatjana Šundiovski Bašin (Hiša Kulture), župan Franc Mužič ter Tjaša Koprivec in Roz Zavrtanik z založbe Sanje  Foto: Ambrož Sardoč

ŠMARTNO > Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje pravi, da je v knjižici Človek, ki prinaša izbrane misli in pesmi Srečka Kosovela (1904-1926), nekaj poudarkov, zaradi katerih delajo ta festival. Poglavitni pa je po Zavrtanikovi oceni ta, da so zanesenjaki - kot je bil Kosovel. Sanje v Medani se bodo začele v četrtek, že dan prej pa bo živahno v Šmarnem, ki bo kot minula tri leta v času festivala postalo Pravljična vas. Velikim in malim otrokom bodo ponudili štiri lutkovne predstave, Tjaša Koprivec, ki festival umetniško vodi, pa je opozorila na predstavi Balon VelikonAndreja Rozmana - Roze in Močeradček gre čez cestoMatije Solceta: ta uprizarja poezijo Srečka Kosovela. Obenem bodo v obzidanem naselju sredi Brd ta dan odprli razstavo ilustracij Ane Razpotnik DonatiV Butalah sejejo sol, pripravili pa bodo tudi pravljični sejem. Prav sejem, in sicer knjižni, pa je v viziji razvoja festivala, ki jo je ob predstavitvi četrte edicije omenil njen direktor Rok Zavrtanik. “Vizija je povezati kulturo in vinarje ter to, kar je tu značilnega. Prihodnje leto pa pričakujemo večji obisk založb in odziv vinarjev,” je podaril.

Festival Sanje v Medani pripravlja založba Sanje oziroma Društvo Festival Sanje v sodelovanju z Občino Brda, Hišo kulture Šmartno, Javno agencijo za knjigo in briškim zavodom za turizem. V festivalski proračun občina in JAK skupaj prispevata med 7000 in 8000 evri, preostala sredstva za izvedbo festivala pa založba Sanje oz. Društvo Festival Sanje.

Letošnje Sanje v Medani bo v četrtek začelo literarno druženje z Goranom Vojnovićem, dvakratnim dobitnikom nagrade kresnik, ta večer pa se bosta občinstvu predstavila še “izjemno lucidna in tenkočutna pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj ter bistroumni in mestoma politično nekorektni hip-hop pripovedovalec zgodb Darko Nikolovski,” je gosta napovedala Koprivčeva. Uvodnemu večeru pa bo piko na i postavil kantavtor Jani Kovačič.

V petek bodo pod murvo pred Gradnikovo domačijo med drugim gostili avstralskega pesnika, pisatelja in prevajalca Davida Brooksa, ki je leta 2008 skupaj z Bertom Pribcem poskrbel za prevod Kosovela v angleščino. Svojstveno poslastico pa Koprivčeva napoveduje tudi za sobotni, sklepni večer letošnjega festivala, ko v Medano prihaja Svetlana Makarovič skupaj s štirimi solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa.

Vsi trije večeri festivala v Medani se bodo začenjali ob 20. uri. Otvoritev v Šmartnem pa bo ob 17. uri. Vsi dogodki so brezplačni.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano