Tekli so in pomagali

V več slovenskih mestih, tudi v Novi Gorici in Kopru, so Lions klubi in društva gibalno oviranih včeraj pripravili dobrodelna srečanja Tečem, da pomagam. V Novi Gorici so s tem zbrali dobrih tisoč evrov. Približno takšen je tudi izkupiček v Kopru.

Tečem, da pomagam Foto: Martina Kmet
Tečem, da pomagam Foto: Martina Kmet

PRIMORSKA> V Novi Gorici se je na kratkem dobrodelnem teku in pohodu po mestnih ulicah in stezi stadiona v športnem parku zbralo približno 200 udeležencev. Med njimi je bil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Nova Gorica: denar medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih

Še vedno je mogoče prispevati denar za akcijo. Prispevke je mogoče nakazati na TRR 05100-801075894, odprt pri Abanki Vipa, pri čemer je treba kot namen navesti geslo Tečem, da pomagam 2013 in uporabiti kodo namena CHAR.

Tekači so na ta način zbirali denar za delovanje domačega medobčinskega društva slepih in slabovidnih, ki bo, po besedah predsednika Igorja Miljavca, prispevke porabilo v prvo vrsti za kritje stroškov svojih programov socialno šibkejšim članom. Hkrati so z dogodkom zbirali tudi denar za delo zveze prijateljev mladine. Nabralo se je 1080 evrov.

Udeleženci so med drugim lahko preizkusili, kako je živeti s slepoto. Strokovni sodelavci društva in študenti tiflopedagogike v Ljubljani so poskrbeli za demonstracije hoje z zavezanimi očmi in ob pomoči bele palice. Na stojnicah so se predstavila društva in ustanove, kot so Cirius Vipava, ŠENT, društvo KID, kakor tudi nekateri klubi “lionsov”, organizatorji pa so pripravili spremljajoči kulturni program, ki je vključeval vse do plesa z vozički v izvedbi varovancev in sodelavcev vipavskega Ciriusa.

Lions kluba Ankaran - Istra in Izola - Isola sta v sodelovanju z drugimi istrskimi Lions klubi ter Leo klubom, v nedeljo dopoldne organizirala dobrodelni tek Tečem, da pomagam. Na koprski Bonifiki je na progi, dolgi 2400 metrov, teklo približno 250 tekačev.

Koper: polovica izkupička za kombi, polovica za družinski center

Startnine za udeležbo ni bilo, namesto tega so zbirali prostovoljne prispevke. V skupni blagajni se je tako nabralo okroglih 1000 evrov, ki jih bodo v celoti podarili v dobrodelne namene. Polovico denarja bodo namenili Zavodu Elvire Vatovec iz Strunjana za nakup kombiniranega vozila za prevoz otrok s posebnimi potrebami. Varovanci zavoda so bili prisotni na dogodku, da so jih donatorji lahko osebno spoznali. Drugo polovico denarja bodo namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije za izvedbo projekta Družinski center Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Člani Inštituta za kineziološke raziskave, ki deluje pod okriljem Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, so merili telesno sestavo, svetovali pri pripravi individualnih vadbenih programov in prehranskih načrtov ter delili nasvete, kako izboljšati rezultate teka.

Inštruktorica nordijske hoje Vendi Rupnik je pripravila kratko demonstracijo nordijske hoje in uporabo opreme. Z udeleženci je prehodila celotno dolžino proge ter jim svetovala glede nadaljnjega udejstvovanja v tej športni panogi.

AS, NR


Najbolj brano