Za skupen korak naprej v novinarstvu

Danes se v ljubljanskem Centru za urbano kulturo Kino Šiška začenja prvi medijski festival Naprej/Forward, ki ga v Društvu novinarjev Slovenije pripravljajo v sodelovanju s številnimi slovenskimi medijskimi hišami.

Danes se v ljubljanskem  Centru za urbano kulturo Kino Šiška začenja prvi medijski festival Naprej/Forward, ki ga v Društvu novinarjev Slovenije pripravljajo v sodelovanju s številnimi slovenskimi medijskimi hišami.
Danes se v ljubljanskem Centru za urbano kulturo Kino Šiška začenja prvi medijski festival Naprej/Forward, ki ga v Društvu novinarjev Slovenije pripravljajo v sodelovanju s številnimi slovenskimi medijskimi hišami. 

LJUBLJANA >Tridnevni medijski festival, katerega osnovni namen je - kot pojasnjuje njegov direktor Jernej Verbič - “dvig medijske kulture in pomik slovenskega novinarstva naprej, tako v načinu razmišljanja kot v načinu dela, katerega spremembo narekuje vse večja angažiranost ljudi na družbenih omrežjih, tako imenovano državljansko novinarstvo torej,” bo postregel s primeri dobrih praks tako iz Slovenije kot iz tujine.

Kakovostne informacije so temeljne

Danes zvečer bo DNS tradicionalno podelili novinarske nagrade Bratstvo Resnice/Consortium Veritatis, za katere se letos v štirih kategorijah poteguje rekordnih 82 kandidatov oziroma projektov. Lani je eno od priznanj - nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v lokalnih in regionalnih medijih - prejel naš novinar in urednik priloge 7. val Robert Škrlj za rubriko Primorski limes.

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je namreč v goste povabilo številna ugledna novinarska imena, tudi z Bližnjega vzhoda, Londona, New Yorka, Pakistana, Nemčije in držav nekdanje Jugoslavije, ki bodo predstavili svoje izkušnje in spregovorili o tem, kako so kakovostne informacije temelj kakovostnega življenja vseh nas. “Velike spremembe v naravi dela novinarjev in ostalih medijskih (so)ustvarjalcev prinašajo potrebo po širitvi znanja in povezovanju vseh medijskih ustvarjalcev za skupen korak naprej,” so prepričani organizatorji. V treh dneh bodo tako na enem mestu združili različne medijske profile in omogočili prenos znanja in idej, možnost spoznavanja medijskih (so)ustvarjalcev in neuradnih debat, ki se - kot ugotavljajo - sicer ne razvijejo, pa bi se verjetno že zdavnaj morale. “Verjamemo, da lahko novinarji, ostali medijski ustvarjalci in medijske hiše pokažemo, da smo zavezniki, da težimo k temu, da svojim bralcem, poslušalcem in gledalcem skupaj ponudimo dobre izdelke,” še dodaja Verbič.

Enotni, a vsak s svojim mnenjem

Med gosti letošnjega prvega slovenskega medijskega festivala bo tudi novinar in kolumnist Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič, ki je zadnjih dvajset let za slovenske časopise pisal iz Jugoslavije in njenih potomk, Severne Irske, Nemčije, Italije, Avstralije, Afrike, Bližnjega vzhoda in ZDA. Milharčič bo na kavi gostil svojega madžarskega novinarskega kolega Józsefa Makaija, ki je žrtev Orbanovega režima. “Veselim se tega, da bomo novinarji nastopili enotni in pri tem ohranili vsak svoje mnenje. To je festival ljudi, ki se običajno ne strinjajo o ničemer in prav to je naša največja prednost,” je prepričan Milharčič. PV


Najbolj brano