Počutijo se preslišane

“Mladih politika ne zanima, ne razumejo je. Pa vendar, ali niso prav oni tisti, ki bodo gradili prihodnost?” S takšno mislijo so predstavniki društva Pina predsinočnjim uvedli polno dvorano koprskega teatra k ogledu filma Glas mladih.

Takole si dijakinja Ingrid Jug predstavlja člen ustave, ki pravi: “Vlado sestavljajo predsednik in ministri. Vlada in posamezni ministri so v okviru svoje pristojnosti samostojni in odgovorni državnemu zboru.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Takole si dijakinja Ingrid Jug predstavlja člen ustave, ki pravi: “Vlado sestavljajo predsednik in ministri. Vlada in posamezni ministri so v okviru svoje pristojnosti samostojni in odgovorni državnemu zboru.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Pod vodstvom režiserja Borisa Palčiča so dijaki koprske gimnazije in tržaška mladež ustvarili 25-minutno zgodbo. Mladi par, Koprčanka in Tržačan, naleti na oviro, ko lokalna oblast nenadoma ukine avtobusno linijo med obema krajema.

Akcija sproži reakcijo

S pomočjo sošolcev zaženeta protestno akcijo, ki postane medijsko odmevna in naposled privede do srečnega konca - vzpostavitve “morskega avtobusa” oziroma mostu med Koprom in Trstom. Zgodba zaljubljencev se prepleta z dokumentarnimi izseki intervjujev z mladimi in občinskimi predstavniki. V njih večina najstnikov meni, da je njihov glas preslišan, zlasti v šoli.

Dvojezični kratki film bo preveden v šest jezikov, v obliki devedeja ga bodo posredovali vsem regionalnim srednjim šolam na obeh straneh meje, ki ga bodo lahko uporabljale kot didaktični učni pripomoček za spodbudo h kakovostnejšemu in bolj demokratičnemu življenju mladih.

“Neobčutljivost mladih do tega, kar jih obdaja, je do neke mere kar razumljiva. So v letih, ko so sami sebi najbolj zanimivi, poleg tega so tudi precej obremenjeni s šolskimi in in drugimi obveznostmi. Morda pa bodo kritične razmere, ki se pojavljajo, tudi v njih vzbudile večjo angažiranost,” razmišlja Palčič, sicer tudi profesor filozofije na koprski gimnaziji.

“Samo od nas je odvisno, kakšen bo svet”

Predsednik koprskega društva Pina Vid Tratnik je osnovno sporočilo projekta strnil v odgovor na namišljeno vprašanje Malega princa: Zakaj to počnete? “Odgovor je preprost. Imamo le en svet in v njem živimo skupaj. Samo od nas je odvisno, kakšen bo in kakšno bo naše življenje v njem.”

Projekt, podprt s strani evropskih institucij, je vodila Kaja Cunk. Nastajal je 24 mesecev, v njem je sodelovalo več kot sto ljudi iz štirih držav, napisali so 44 strani analize politične participacije mladih v Sloveniji. Novembra bodo film pospremili še s priročnikom, ki nastaja v sodelovanju s partnerji iz Nemčije in Nizozemske.

Javnosti pa so že predsinočnjim postavili na ogled umetniška dela, prek katerih so gimnazijci likovne smeri domiselno interpretirali člene slovenske ustave.ILONA DOLENC


Najbolj brano