Kultura pod piranskim obzidjem

Piran je po zaslugi mladih, združenih v društvo Esko, od prejšnje sobote bogatejši za novost v ponudbi kulturno-zabavnih dogodkov. Veličastno mestno obzidje je postalo kulisa Festivala obzidja, niza štirih večernih prireditev, namenjenih zlasti glasbenim sladokuscem.

Glasbeno dogajanje spremlja razstava del mladih ustvarjalcev, obešenih na slikovitem obzidju Foto: Ana Cukijati
Glasbeno dogajanje spremlja razstava del mladih ustvarjalcev, obešenih na slikovitem obzidju Foto: Ana Cukijati

PIRAN>“Mladi smo v Piranu zaznali pomanjkanje dogodkov s kakovostno avtorsko glasbo. Omislili smo si vsebino festivala, prizorišče zanj pa je predlagala Lada Tancer iz piranske občine,” o rojstvu festivala pove predsednik kulturno-umetniškega društva Esko Luka Mrdakovič.

Festival, odet predvsem v jazz in etno glasbene barve, so pred tednom dni odprli z nastopom izkušenih glasbenikov Denisa Beganovića - Kikija in Marka Čeplaka ter Igorja Matkovića, ki je s projektom Sonic motion že navdušil na koprskem jazzovskem festivalu Baladoor. Na stolpih obzidja so razstavili umetniška dela mladih ustvarjalcev, podprtih s programom Evropske unije MVA (Mladi v akciji), ki so ustvarjali pod taktirko Vaska Vidmarja, prepoznavnega lokalnega likovnega ustvarjalca.

“Nismo vedeli, kaj pričakovati, saj je prostor pod obzidjem prvič zaživel kot koncertno prizorišče. Z obiskom prvega večera, ki je pritegnil približno 250 ljudi, smo več kot zadovoljni,” pravi Mrdakovič. Odprtje festivala je pozdravil tudi župan Peter Bossman, ki je izrazil željo, da prireditev postane tradicionalna.

Do 6. oktobra se bodo zvrstili še trije podobni večeri. Drevi vabijo na druženje s skupinama Momento Cigano in Jimmy Barka Experience. 29. septembra bodo gostili Špičikuc Orchestra, 6. oktobra pa bo festival sklenila zasedba Žiga Murko Group.

Društvo Esko so ustanovili pred dvema letoma, sprva v pomoč skupini Eskobars pri njenem glasbenem prodoru, nato pa so Eskovci prerasli v skupino navdušencev, ki želijo pustiti svoj pečat na področju likovne, fotografske, grafitarske in glasbene umetnosti.

Med njimi je med drugim vzniknila zamisel za popart delavnice, ki so lani spremljale piransko razstavo Sijajni pop. Od lani imajo v mestu tudi svoje društvene prostore, kjer lahko svobodneje ustvarjajo. KUD Esko šteje že več kot 150 podpornih članov, aktivnih pa je približno 20. ILONA DOLENC


Najbolj brano