E-hiša v višji prestavi

E-hiša, ki je na Mostovni zaživela pred štirimi leti, danes začenja novo sezono. Ta prinaša nove eksperimente, tečaje in delavnice, kar bosta koordinirali dve novi delavki. Ker podpore občine ni bilo, ju je na svoje stroške zaposlil kar idejni vodja Luka Manojlović.

V E-hiši  bodo  letos dodali pet do deset novih poskusov Foto: Nace Novak
V E-hiši bodo letos dodali pet do deset novih poskusov Foto: Nace Novak

NOVA GORICA> Projekt E-hiša, ki je v okviru multimedijskega centra Mostovna zaživel pred štirimi leti, ponuja v štirih bivalnih zabojnikih oziroma na sto kvadratnih metrih zanimive eksperimente. Danes ob 10. uri odpira novogoriška hiša poskusov vrata v novo sezono. Vanjo vstopa s prenovljeno ekipo in izboljšanim programom.

Program E-hiše je razdeljen v štiri sklope; vizualne in zvočne zaznave, računalništvo, fizikalni in elektro eksperimenti ter naravni pojavi in ekologija. V prvem so prikazane optične prevare, lom svetlobe, potovanje zvoka, efekt odmevov in delovanje sintetizatorjev.

V drugem so predstavljeni robotika in projekti Multimedijskega centra Mostovna, v tretjem je prikazano delovanje vrtinca v cevastem bazenu, elektrostatike, s pomočjo tekočega železa pa delovanje elektromagnetnih valovanj. Četrti pa predstavlja delovanje fotocelic, gibanje vetra, pridobivanje energije s pomočjo obnovljivih virov in podobno.

Ne bo več v breme Mostovni

“E-hiša je do zdaj delovala bolj ali manj na plečih Mostovne in na pol volontersko. V njej so se izmenjevali trije do štirje dijaki. Podpora s strani občine je bila pičla, pa čeprav gre za zelo dobrodošlo dopolnilo izobraževanju,” je ob začetku nove sezone povedal Luka Manojlović, idejni vodja E-Hiše, ki jo je skupaj z nekaj prijatelji v minulih letih tudi vodil.

Da bi naredil korak naprej in Mostovno razbremenil stroškov delavcev, je v lastnem podjetju zaposlil dve delavki, ki bosta po novem skrbeli za delovanje E-hiše. Kot je še pojasnil, se mu ta strošek ne bo povrnil, saj E-hiša s svojo dejavnostjo ne prinaša dobička. Tega se je lotil, ker je prepričan, da mesto mora imeti hišo eksperimentov.

Delajo za mulce, ne za denar ali slavo

“To mora biti. Zaradi mulcev,” je povedal Manojlović in dodal, da bodo v letošnji sezoni dodali pet do deset novih eksperimentov. Nekateri bodo obiskovalcem na ogled že danes.

Novost bodo tudi tečaji in delavnice s področja robotike in računalništva, tudi v obliki krožkov za šole. Prav šole so se v preteklih letih zelo dobro odzvale. Poleg njih pa tudi nekateri starši in stari starši, ki so v E-hišo vodili svoje otroke oziroma vnuke, tako da so bili “e-hišniki” z obiskom, glede na to, da niso nič delali na promociji, zadovoljni.

V okviru E-hiše bo v tej sezoni zaživela tudi majhna trgovinica, kjer bodo naprodaj miselne igrice in Lego izdelki za izobraževanje. Novi zaposleni bosta nekatere eksperimente predstavljali tudi v središču mesta. Hiša poskusov bo odprta ob sobotah in nedeljah od 10. do 17. ure, za najavljene skupine pa tudi med tednom. NACE NOVAK


Najbolj brano