Poletje v mestu bo le bolj urbano

Utrip v Novi Gorici bo letos poleti narekoval Goriški festival. Posebna komisija je med tremi prijavljenimi izbrala še najbolj urban program, ki ga je prijavila agencija GIG. Občina ga bo sofinancirala s 100.000 davkoplačevalskimi evri.

Tomaž Belingar: “Razpisi se nam ne zdijo ravno pravi način, saj nikoli ne vemo, kakšne prijave bomo prejeli, nekoga pa na koncu moraš izbrati.”
Tomaž Belingar: “Razpisi se nam ne zdijo ravno pravi način, saj nikoli ne vemo, kakšne prijave bomo prejeli, nekoga pa na koncu moraš izbrati.”  

NOVA GORICA>“Vse tri prijave so bile ozko profilirane, program agencije GIG pa se nam je zdel še najboljši in je korak naprej od lanskega poletnega dogajanja, predvsem njegov koncertni del. Koncertni in ostali dogodki so vendarle več kot le veselice. Zaznati je tudi neke nove vsebine in kvaliteto. Velik poudarek je na kulturnem delu. Vključena je knjižnica pod krošnjami, pa zanimiva predavanja, mladinski forum na Trgu Evrope in podobno,” izbiro komisije pojasnjuje njen predsednik Tomaž Belingar.

“Gasilske veselice” ne bo več

Po lanskih kritikah zahtevnejših meščanov, da naj občina 100.000 evrov nameni za urbane vsebine in ne dvomesečno “gasilsko veselico”, naj bi se torej letos le bolj približali mestu primernejšemu oziroma bolj kakovostnemu poletnemu dogajanju. Od konca junija do začetka septembra se bodo po mestu (na Bevkovem trgu, Trgu Evrope, v Borovem gozdičku ter med knjižnico in gledališčem) med drugim zvrstili koncerti Nece Falk, Vlatka Stefanovskega, angleških bluzerjev Nine Below Zero, Tinkare Kovač, Demolition group, skandinavskih džezerjev Atomic, Neuro (ex Miladojka), Elevators, Lollobrigide, ki se bodo tik pred začetkom šole na Trgu Evrope zaključili z nastopom Plavega orkestra in Avtomobilov. Poleg gledališča in stand-upa, literarnih in filmskih večerov bodo čez poletje priznani poznavalci (Lev Kreft, Vuk Ćosić, Miha Zadnikar...) predavali o sodobni umetnosti in glasbi, sodelovali bodo najmlajši in društva.

Boljši bi bil zavod kot razpisi

Poletne prireditve morajo biti dodana vrednost in kot spodbuda turizmu naj pritegnejo tudi ljudi od drugod, ne le iz mesta, je bilo eno od vodil komisije. Letošnji program je očitno naravnan veliko bolj urbano kot lanski, čeprav precej spominja na kakšno Mesto mladih. Ker pa naj bi bil namen občine spodbujati ne le zabavo, ampak obogatiti kulturni turizem v mestu, v komisiji menijo, da bi bilo v bodoče treba ustanoviti neke vrste krovno kulturno turistično organizacijo ali zavod, ki bi organiziral poletno dogajanje v Novi Gorici. “Vsakoletni razpisi se nam ne zdijo ravno pravi način, saj nikoli ne vemo, kakšne prijave oziroma programe bomo prejeli, nekoga pa na koncu moraš izbrati,” pojasnjuje Belingar.

“Ustrezen zavod bi bil po naši oceni tudi bolj racionalna in učinkovita rešitev. Če bi v njegovem okviru združili denar, ki ga občina že namenja za kulturne in turistične vsebine, bi lahko razpolagal z nekaj stotisoči evrov, kar bi bil zelo dober okvir za odmevne prireditve,” je prepričan.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano