Na območju Tomosa gradijo tehnološki park

Na območju nekdanje tovarne Tomos v Olmu so začeli graditi tehnološki park. Gre za menda prvo tovrstno visoko specializirano inovacijsko središče v slovenskem prostoru, kjer se bodo strokovnjaki posvečali razvoju vrhunskih tehnoloških izdelkov za avtomobilsko industrijo.

V Hoferju pojasnjujejo, da so svoje območje ogradili, ker bi radi preprečili odlaganje odpadkov  Foto: Nataša Hlaj
V Hoferju pojasnjujejo, da so svoje območje ogradili, ker bi radi preprečili odlaganje odpadkov  Foto: Nataša Hlaj

KOPER> Direktor podjetja Tomos Invest Domen Bočkor še ne more napovedati končne vrednosti novogradnje, saj gre za večletni projekt, ki ga bodo uresničevali po fazah. “Projekt je dobro zastavljen. Povezali se bomo z institucionalno in izobraževalno sfero, saj bomo le na tak način lahko dosegli prave rezultate, prepričan pa sem, da bomo pripomogli tudi k ustvarjanju novih delovnih mest,” je zadovoljen. Bočkor še napoveduje, da vse visoke tehnologije v sodobnem tehnološkem parku izhajajo iz znanja in izkušenj, ki so bili prisotni že v starem Tomosu.

Na Tomosovem območju Baumax?

Pred kratkim so na Tomosovem območju porušili tudi nekatere stare tovarniške objekte. “Hale so bile dotrajane, niso več služile svojemu namenu, predvsem pa so s svojim videzom kazile okolico,” odločitev utemeljuje Bočkor. Na vprašanje, kaj bodo tam uredili, ni želel natančneje odgovoriti. Pravi le, da je v igri več razvojnih projektov, za katere pripravljajo predinvesticijske zasnove.

Iz neuradnih virov je slišati, da se za gradnjo na delu zemljišča menda zanima trgovska družba Baumax. Bočkor te informacije ni potrdil, Aleš Recek iz Baumaxa pa nas je odslovil s pojasnilom, da je o kakršnih koli načrtih še prezgodaj govoriti.

Hofer in Merkur še na začetku

Ko je že kazalo, da postajajo obrisi gradnje bodočega Hoferjevega diskonta v bližini Tomosa (med Cesto Istrskega odreda in Dolinsko cesto v Olmu) vse jasnejši, zdaj kaže, da niti ta projekt še ni dorečen. Pred kratkim so namreč s plastično gradbiščno ograjo omejili dostop do parkirnih mest na tamkajšnjem gramoznem zemljišču, zato so bližnji stanovalci pomislili, da gre za začetek gradbenih posegov. Iz Hoferja so sporočili, da so območje zagradili, ker želijo preprečiti onesnaževanje in odlaganje odpadkov. Z gradnjo poslovalnice pa letos še ne bodo začeli, ker še niso sklenili vseh upravnih postopkov.

Za zdaj tudi nič ne kaže, da bi svoj projekt kaj hitreje zagnali v družbi Merkur. Ta ima v lasti nekaj več kot 25.000 kvadratnih metrov zemljišča med Mercatorjem, Tomosom in Dolinsko cesto. Katja Kozina iz Merkurja pravi, da imajo v rokah urbanistično dokumentacijo za projekt. “Trenutno potekajo poizvedbe in preizkusi na terenu o možnosti gradnje. Poleg tega se tudi že pogajamo z morebitnimi investitorji,” pravi.

Dodaja, da bi radi v novozgrajenem objektu zakupili približno 8000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, kjer bi ponujali izdelke za gradnjo, delavnico, bivanje, kopalnico in vrt, belo tehniko, akustiko in računalništvo, kuhinjske pripomočke, pripomočke za dom ter sezonsko aktualne izdelke.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano