Vila in park? Seveda ju hočemo!

Sodeč po pojasnilih visokošolskega ministrstva, mestna občina ni več zainteresirana, da bi nanjo prenesli znamenito Laščakovo vilo z bogatim parkom. “To ne drži. Z novo vlado smo se začeli pogovarjati na novo. Še vedno smo zainteresirani, da občina vilo dobi,” odgovarja načelnik oddelka za družbene dejavnosti Vlado Peruničič.

Atraktivna vila je že dolgo prazna in le za silo zavarovana. Pogovori med občino in ministrstvom so zastali. Na občini zatrjujejo, da jih še zanima in da se bodo pogovori o prenosu lastništva nadaljevali.
Atraktivna vila je že dolgo prazna in le za silo zavarovana. Pogovori med občino in ministrstvom so zastali. Na občini zatrjujejo, da jih še zanima in da se bodo pogovori o prenosu lastništva nadaljevali. 

NOVA GORICA> O tem, kakšno rešitev najti za znamenito Laščakovo vilo na Pristavi (Rafutu) in eksotični park, da ne bi več propadala, so v zadnjih letih Univerza v Novi Gorici, ZRC SAZU, občina in država preigrali že veliko možnosti. Še sredi lanskega leta je sicer kazalo, da so jo vendarle našli. Visokošolsko ministrstvo je načeloma soglašalo, da bi vilo odstopilo občini, a pod pogojem, da ta prevzame “obveznosti, ki izhajajo iz obnove, uporabe in upravljanja objekta.”

Občine ne zanima več?

Med letoma 1909 in 1914 zgrajena Laščakova vila z eksotičnim parkom je edinstven primer romantične historicistične vile v Sloveniji, zgrajene v neoislamskem slogu. Nezavarovana je nekaj let propadala, ko pa je bila streha tik pred tem, da se udre oziroma sesede, jo je visokošolsko ministrstvo le nekoliko zaščitilo pred nadaljnjim propadanjem: leta 2010 so na strehi izvedli vzdrževalna dela, lani pa so dodatno zavarovali del parka, da nepovabljeni obiskovalci ne bi naredili dodatne škode na vili in v parku.

Zato so na občini že začeli zbirati predloge, kaj bi vanjo umestili in kje bi dobili denar za obnovo. Med možnostmi so omenjali razpise s pomočjo RRA severne Primorske. Župan Matej Arčon pa se je zavzel, da bi ga lahko dobili tudi v okviru projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.

Čeprav se vile in parka ne sme deliti, so nameravali izvesti tudi parcelacijo. Ker se je dogovor zdel zelo blizu, je toliko bolj presenetilo pojasnilo ministrstva - tam ocenjujejo, da občine vila ne zanima več. Kot pravijo, se občina ni odzvala pozivu k sestanku, na katerem bi se pogovarjali o konkretnih rešitvah. “Ministrstvo do danes ni prejelo povratnega dopisa, zato ocenjujemo, da je MONG odstopil od prvotnih dogovorov o prevzemu objekta, nakupu parka in posledično oživitvi parka in vile,” so nam pojasnili na (novem) Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

“Z novo vlado začnemo pogovore na novo”

“Ne, to nikakor ne drži. Občina se ne odpoveduje nameri, da bi pridobila vilo in park,” zavrača načelnik oddelka za družbene dejavnosti Vlado Peruničič. In pojasnjuje: “S prejšnjo vlado smo se načeloma dogovorili, da izvedemo parcelacijo in geo posnetek, da bo jasno razvidno, kaj je območje parka in kaj območje vile. To pa ni bil pogoj za prenos. Bili smo že precej daleč, a je vlada padla in ni bila več operativna. Čas nas je prehitel. Nismo hoteli hiteti in se dogovarjati na silo. Korektno se nam je zdelo, da z novo vlado začnemo pogovore na novo.”

Kot kaže se bodo torej že tako ne ravno hitri postopki precej zavlekli. Prav tako tudi postopek prenosa gradu Rihemberk na občino, ki je bil že bistveno dlje. Kulturno ministrstvo v prejšnji vladi je lani že začelo formalni postopek, ki pa se je, zaradi padca vlade, tudi ustavil. “Prejeli smo sicer osnutek pogodbe o prenosu, na katerega smo imeli pripombe. Novega, dopolnjenega osnutka nato z ministrstva nismo prejeli, saj je zmanjkalo časa,” pojasnjuje Peruničič, ki verjame, da bodo pogovori le stekli. “V tem trenutku je nerealno pričakovati, da nas bodo na ministrstvu sprejeli in se dogovarjali o vili in parku, glede na to, da imajo vlada in ministrstva druge prioritete. Ko bodo poskrbeli zanje, bomo laže zadihali in bomo potrkali na njihova vrata,” zagotavlja načelnik.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano