Bo nekdanji jašek Delo v Idriji postal dom za društva?

Občina je od Rudnika živega srebra v likvidaciji kupila stavbe in zemljišča bivšega jaška Delo. Vse so v zelo slabem stanju, obnove pa si v kriznih letih ne morejo obetati. Zato si bo občina vzela čas za premislek, komu oziroma kateri dejavnosti bo namenila območje.

Območje jaška Delo si je občina povrnila v last s 350.000 evri
Območje jaška Delo si je občina povrnila v last s 350.000 evri 

IDRIJA>“Najslabše bi bilo, če bi območje jaška z vsemi stavbami odkupil zunanji vlagatelj,” je prepričan župan Bojan Sever. Za nakup je zato segel 350.000 evrov globoko v proračun, kljub temu da gre za imetje, ki so ga stoletja soustvarjali številni rodovi idrijskih rudarjev, država pa ga je skupaj z rudnikom v zapiranju in tretjino rudarske Idrije podržavila. Kdo bo zasedel stavbe, ki jih bo potrebno poprej obnoviti, vodstvo občine še ne ve.

Nekaj med športom in turizmom

V utesnjeni Idriji je pomembna vsaka ped zemlje. Jašek pa predstavlja obsežno območje z več delno spomeniško zaščitenimi poslopji na robu krajinskega parka Zgornja Idrijca. Zato je nekdanji župan Damjan Krapš skupaj s Kolektorjem tam načrtoval gradnjo wellness hotela. A je slednji lani manjši hotel odprl ob svojih poslovnih stavbah v industrijskem delu Idrije.

“Hotela na območju jaška ne bo. Kako izkoristiti vsako parcelo, pa zahteva temeljit premislek, ker nam prostora za gradnjo primanjkuje. Za območje jaška bomo preverili različne možnosti. Vsebino mu bomo vsekakor iskali v povezavi z bližnjim rekreacijskim parkom Mejca,” je povedal Sever.

Tudi prostorski plan območje namenja rekreaciji, športu, turizmu. Časa za premislek bo občina imela dovolj, saj denarja za obnovo nima. Po čiščenju in najnujnejši obnovi stavb, pa bi vsaj nekatere lahko dodelili društvom. KUD Avgust je lani v bivši preoblačilnici jaška že pripravil eno od prireditev festivala Šinafest. Župan je ob kulturnih naštel več drugih društev, ki bi prostore na obrobju Idrije lahko napolnila z vsebino.

Z nakupom ponudili roko državi

Občina je z nakupom pohitela tudi zato, ker si želi dobrega sodelovanja z državo. Rudnik namreč tudi po koncu zapiralnih del v jamah ostaja v likvidaciji, ker državni zavod za dediščino še ni formalno oblikovan. Nanj naj bi namreč prenesli monitoring zapiralnih del, vzdrževanje črpališča in nezalitih delov jame, raziskovalni center in upravljanje državnega dela rudarske dediščine. Če bo kriza zamaknila oživitev zavoda, v rudniku in Idriji pričakujejo obilo težav. Teh že sedaj ne manjka, saj gre prodaja preostalega rudniškega premoženja, z izkupičkom katere naj bi država sofinancirala zavod in omenjena dela, zelo počasi.

Občina obljublja, da bo čim prej sama zavarovala območje jaška Delo, tudi tisti del, ki je državna dediščina. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano