Tolmin: brez policije bi trg zaživel

Občina in država se dogovarjata, da bi policijo iz starega mestnega jedra Tolmina preselili v stavbo v obrtni coni Na logu, v kateri zdaj domuje podjetje Smarteh, ki bo zaradi širitve proizvodnje gradilo novo halo na primernejši lokaciji. S tem se odpirajo možnosti za ponovno oživljanje mestnega trga s fontano.

S selitvijo policije (rumena stavba) bi se odprle možnosti za ponovno oživitev trga, ki je zdaj le parkirišče
S selitvijo policije (rumena stavba) bi se odprle možnosti za ponovno oživitev trga, ki je zdaj le parkirišče 

TOLMIN > V mestu že dolgo iščejo možnost za preselitev policije na primernejšo lokacijo. Ministrstvo za notranje zadeve načeloma nima nič proti, pod pogojem, da jih ne bi obremenili s stroški.

Priložnost se je ponudila, ko se je podjetje Smarteh odločilo, da bo zaradi širitve proizvodnje gradilo nove poslovne prostore na drugi lokaciji. Stavbo na Trgu tigrovcev 1 Na logu bodo prodajali.

Pred prodajo objekta na Logu bi morali zdajšnji trije solastniki celotne stavbe, v kateri poleg Smarteha domujeta še Infrax in veterinarska ambulanta, urediti etažno lastnino oziroma lastništvo razdeliti tako, kot stavbo uporabljajo.

Svetniki so podprli zamenjavo

Ker bi morala občina v primeru selitve policije kupiti Smartehove prostore, so svetnike vprašali za mnenje o tej zamisli. Podpora je bila soglasna, zato občinska uprava z županom Urošem Brežanom na čelu nadaljuje dialog z ministrstvom za notranje zadeve. Župan predstavlja načrt: “Občina bi od Smarteha kupila njihov del stavbe, potem bi jo zamenjali za stavbo policije. Ocenjena vrednost obeh nepremičnin je podobna. Smartehov del stavbe s pripadajočim parkiriščem je ocenjen na 503.000 evrov, stavba policije skupaj s zemljiščem v starem mestnem jedru pa na 486.000 evrov. V proračunu bi našli denar za nakup.” Glede zamenjave je optimist, a dodaja, da bo s tem projektom treba počakati na novo vlado.

Kot poudarja, bi skupaj s stavbo policije pridobili parkirišče, ki bi bilo po velikosti podobno zdajšnjemu na trgu pri fontani. Sčasoma bi avtomobile s trga umaknili, dovolili bi samo dostavni promet in s tem odprli možnosti za ureditev in ponovno oživitev tega dela mesta. Upajo na vseljevanje lokalov, morda bi bilo tam možno urediti manjši hotel.

Tolminski policisti bi se selili

Komandir policijske postaje Tolmin Dušan Povše meni, da so Smartehovi poslovni prostori za policijo primerni: “Z manjšimi posegi bo treba urediti sobi za pridržanje in za sprejem strank oziroma za dežurstva. Namestiti bo treba specifično opremo. O poteku dogovorov med državo in občino nimamo informacij.”

Hiša Na logu je bila v celoti obnovljena leta 2004, medtem ko je stavba policijske postaje v mestnem jedru precej dotrajana. Kot pravi direktor občinske uprave Davor Simčič, bo treba zamenjati okna in vrata, stavba potrebuje izolacijo, tlaki so dotrajani, prav tako strešna kritina. Preurediti bi bilo treba prostore in urediti podstrešje, kjer je dovolj prostora za dodatne pisarne.

PRC ima denar za obnovo

Kot najbolj resnega interesenta za selitev v “policijo” omenjajo Posoški razvojni center, ki domuje v neuglednih barkah na Brajdi. Direktorica PRC Almira Pirih pravi, da že dalj časa iščejo primernejšše prostore: ”Glede na dejavnost bi bili za nas idealni prostori v centru mesta, torej tudi na Trgu 1. maja, kjer zdaj domuje policija.”

PRC je največja razvojna agencija v Sloveniji s 24 zaposlenimi. “Čeprav se razvojni program Soča izteka, bomo delovali naprej. Denar že dolgo pridobivamo na trgu oziroma z uspešnim kandidiranjem na razpisih. Razvojni program Soča nam prinaša samo še pet odstotkov prihodkov,” pojasnjuje Pirihova. Kot pravi, so z mislijo na nove prostore že kandidirali na razpisu za energetsko varčne hiše in dobili 300.000 evrov. Če se bodo vselili v stavbo policije, jo bodo s tem denarjem obnovili. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano