Se bodo v Tolminu spet sprli zaradi obvoznice?

V avli občine Tolmin je do 7. decembra na ogled osnutek državnega prostorskega načrta za tolminsko obvoznico. Dilema se vrti predvsem okrog tega, ali oziroma kako bo obvoznica vplivala na festivalsko izjemno razvito Sotočje.

Južna trasa  obvoznice bi se po mnenju mnogih preveč približala in s tem ogrozila naravno lepoto sotočja Soče in Tolminke in   prizorišče festivalskega dogajanja
Južna trasa obvoznice bi se po mnenju mnogih preveč približala in s tem ogrozila naravno lepoto sotočja Soče in Tolminke in prizorišče festivalskega dogajanja  

TOLMIN > V tem času se bo pokazalo, ali so Tolminci za predlagano traso, o kateri so se pred časom že močno kresala mnenja. Kritiki menijo, da se bo cesta preveč približa območju na Sotočju in da obstaja možnost, da bo obvoznica uničila poletno festivalsko prizorišče.

Bi obvoznica ohranila...

Odgovoren za okolje in prostor na občini Miran Drole javno obravnavo napoveduje 23. novembra, naslednji dan bodo zadevo obravnavali pristojni odbori, 6. decembra pa še občinski svet, ki daje zgolj mnenje na državni prostorski načrt za obvoznico. Drole dodaja, da ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za promet predlagane južne trase nista spreminjala.

Spomnimo, da so bile najprej v igri štiri možne trase, od katerih sta dve kmalu izpadli. Debata je tekla zgolj o južni trasi in severnejši prek Cvetja. Župan Uroš Brežan je takrat poudarjal, da južna obvoznica ne bi uničila, ampak ohranila Sotočje. Razbremenila bi središče Tolmina ter omogočila, da bi Tolminci postali gospodarji prostora v mestu. Pojasnjuje, da mora obvoznica uokvirjati mesto, ga napajati in razbremeniti. Kot pravi, bi bila zlasti pomembna za napajanje bodočega območja za pozidavo Cvetja in festivalskega prostora. “Južna trasa bi najbolje povezala obrtno cono Na Logu in industrijsko cono na Poljubinjskem polju in bi omogočila selitev bencinskega servisa v obrtno cono Na logu,” dodaja Brežan.

... ali izničila festivalsko Sotočje?

Z argumenti ni povsem prepričal civilne iniciative, ki je zavračala kakršnokoli obvoznico, češ da bo uničila prostor med mestom in Sotočjem. Mnogi so menili, da bi zlasti med dolgotrajno gradnjo izničili festivalsko prizorišče pri Sotočju, ki predvsem z Metalcampom prinaša občanom nemalo denarja. Ko so predlog za gradnjo južne obvoznice poslali na pristojna ministrstva, je civilna iniciativa usahnila.

Ali se bodo o trasi obvoznice spet sprli zagovorniki in nasprotniki, bo razkrila javna obravnava, ki bo 23. novembra.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano