Korak naprej za regijski prostorski načrt za čistilno napravo v Vrtojbi

Po treh letih je država le prižgala zeleno luč za regijski prostorski načrt za čistilno napravo Vrtojba, ki je pogoj za gradbeno dovoljenje. A še vedno ni jasno, kdaj jo bodo gradili, saj država še ni odobrila kohezijskih milijonov zanjo. Kljub temu optimistično napovedujejo, da bodo v začetku prihodnjega leta objavili razpise za izbiro izvajalcev.

Projekt čistilne naprave se vleče že nekaj let in še ni jasno, kdaj jo bodo začeli graditi. Vmes ne potihnejo dvomi, da je naprava predraga.
Projekt čistilne naprave se vleče že nekaj let in še ni jasno, kdaj jo bodo začeli graditi. Vmes ne potihnejo dvomi, da je naprava predraga. 

NOVA GORICA, VRTOJBA> Projekt čistilne naprave ob Vrtojbici, ki bo čistila odplake Nove Gorice, Šempetra, Vrtojbe in Mirna, se vleče že nekaj let, a še vedno ni jasno, kdaj ga bodo uresničili. Pred kratkim pa so po dobrem letu dni le dobili vsaj kolikor toliko spodbudno novico. “Vlada je prižgala zeleno luč za regijski prostorski načrt za napravo,” je povedal Mitja Gorjan iz podjetja Vodovodi in kanalizacija (V&K), ki v imenu občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica vodi projekt. Načrt so začeli pripravljati že leta 2008. “Regijski načrt smo pripravljali prvi v Sloveniji in zanj veljajo isti pogoji kot za državne prostorske načrte. To, da je postopek trajal tri leta, zato ni nič neobičajnega,” je prepričan Gorjan.

Poleg čistilne naprave bodo ob Vrtojbici zgradili tudi nov sedež podjetja Vodovodi in kanalizacija center, iz katerega bodo nadzirali upravljanje vseh čistilnih naprav v petih goriških občinah. Gradnja odvodnika, ki je pogrevala ozračje v Mirnu, pa ni predvidena, saj naj bi bile prečiščene vode dovolj čiste. Kako bodo na to reagirali svetniki v Mirnu, bo videti v kratkem, ko bodo potrjevali regijski načrt.

Kohezijskih milijonov še ni

Je pa nekoliko manj običajno, da še vedno niso dobili odgovora, ali bodo za čistilno napravo dobili odobrenih slabih 30 milijonov evrov iz kohezijskih skladov EU. Čeprav so na ministrstvo za okolje in prostor vlogo poslali že julija lani. Projekt so spomladi predstavili tudi posvetovalnemu telesu EU Jaspers, ki se ukvarja s področjem kohezije. “Vloga je v obravnavi, imeli smo tudi nekaj sestankov z Jaspers, ki je pregledal naš projekt, zahtevali so še nekaj tehničnih pojasnil. Zagotovili so nam, da projekta ne bodo zavirali in naj teče naprej. Zato se že pripravljamo na razpise,” zagotavlja Gorjan. Podobno optimističen je bil že spomladi po prvi predstavitvi na Jaspers, od takrat pa je kljub temu minilo že več kot pol leta...

“Stvari ne tečejo hitro, a smo pripravljeni. Izvedbena dokumentacija za čistilno napravo je končana. Razpisno dokumentacijo bomo še letos poslali v potrditev na ministrstvo za okolje in prostor. Pričakujem, da bomo v začetku prihodnjega leta objavili razpise za posamezne sklope, torej za kanalizacije, objekte in tehnološki del. Stvari smo pripravljali vzporedno. Če bi čakali na potrditev regijskega načrta, bi se projekt zavlekel še za nekaj let,” je prepričan Gorjan.

“Predrago? Ne, to je prava rešitev!”

Potem ko so projektanti povečali zmogljivost naprave z 41.000 na 65.000 enot, se še niso umirile niti polemike, ali je membranska tehnologija ustrezna za potrebe tega območja in ali ne bo naprava predraga. Glede na prvotne načrte naj bi se podražila za nekaj milijonov evrov. “To tehnologijo smo izbrali, ker zagotavlja bistveno boljšo kakovost prečiščene vode, ter stabilnost obratovanja in upravljanja. Tehnologija je preizkušena, neodgovorno bi bilo, da bi delali z zastarelo tehnologijo. Prepričan sem, da je to prava rešitev,” pa odgovarja Gorjan.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano