Tlaki v Šmartnem sprožili odpor

Urejanje ulic in dveh trgov v obzidanem delu Šmartnega v Brdih je razjezilo domačine. Še posebej jih moti, ker so tla dobesedno zvišali, tudi za pol metra. Dela znotraj obzidja so zato ustavili. Moteča naj bi bila tudi preureditev parkirišča pred obzidjem v obračališče avtobusov.

Za domačine v Šmartnem je zdaj severni trg pol metra previsok
Za domačine v Šmartnem je zdaj severni trg pol metra previsok 

ŠMARTNO> Že več mesecev je obzidani del Šmartnega v Brdih gradbišče. Urejajo in tlakujejo ozke ulice in dva trga, nova podoba naselja pa je že sprožila proteste Šmartencev. Projekta, ki predvideva tudi preoblikovanje parkirišča pred obzidjem v avtobusno obračališče, naj ljudem predhodno ne bi predstavili. Ko pa so v Šmartno prispeli gradbinci, se je rodila tudi civilna pobuda.

Med obnovo so ulice preveč zvišali

V vasi se hudujejo tudi nad tem, da bodo tlakovana tla obzidanemu naselju vzele pristno podobo. Dvomijo, da bo potem ohranjena vsa kulturna dediščina. S predvidenim obračališčem ne soglašajo. Predvsem pa jih moti to, da so gradbinci dobesedno dvignili nivo ulic in omenjena trga.

“Pripombe so dajali domačini in tudi vaška skupnost. Razburjajo višine. Severni trg v naselju so na sredini dvignili za približno pol metra in se bolj nagiba kot prej. Skoraj da ni več vodoraven. To najbolj moti. A tudi nivo glavnih dveh ulic so dvignili in nista več tako ravni,” pojasnjuje predsednik vaške skupnosti Miloš Prinčič. V vasi vedo povedati, da so tudi ulice ponekod zvišali za pol metra in jih približali oknom hiš. Zahtevali so tudi zbor krajanov, ki pa naj bi ga sklicali pozno - šele pred nedavnim.

Na njem so se zavzeli za znižanje ravni tal na severnem trgu in tudi na delu ulic. Glede na pogovore z županom Francem Mužičem Prinčič dvomi, da bo moč “rušiti” ulice, po njegovih besedah pa je župan zagotovil, da bodo trg na sredini znižali in izravnali. V prihodnjih dneh bo o tem najbrž spet razpravljal vaški odbor.

Župan: od začetka gradnje motijo delo

Prinčič meni, da bi bilo dobrodošlo, ko bi si razmere v Šmartnem ogledali občinski svetniki. Ravno na seji sveta pa so spori v Šmartnem prišli na dan, ko je župan moral stanje obrazložiti.

Mužič se je hudoval nad ljudmi, ker da od začetka gradnje parajo živce gradbincem, dajejo pripombe, se zadržujejo na gradbišču, motijo delo. “Tja so hodili celo z vodnimi tehtnicami”, je ponazoril. In povedal je, da so ulice strokovno uredili, da je to odobril tudi zavod za kulturno dediščino, da se je občina trudila za to naložbo. Obžaloval je, da nove podobe vasi ne bo mogel videti predsednik republike Danilo Türk, ki bo v sredo uradno obiskal Brda.

Mužič tudi podarja, da ljudje ne morejo kar posegati v projekt in si izmišljevati stvari, celo rušenje že položenih tlakov. Da bo martinovanje nemoteno, bodo trg v Šmartnem zasilno zakrpali, kasneje pa urejanje dokončali skladno z merili stroke, je pojasnil Mužič. Tla na trgu bodo znižali za deset do petnajst centimetrov. Predvideno rešitev bo župan v prihodnjih dneh skupaj s predstavniki stroke predstavil Šmartencem.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano