Brda milostna do graditeljev

Za gradnjo hiš v Brdih bo treba poslej odšteti v povprečju le za 30 odstotkov več komunalnega prispevka kot danes. Občinski svetniki namreč niso soglašali niti s kompromisnim predlogom, da bi povprečni znesek te dajatve povišali za polovico.

Komunalni prispevek v Brdih ostaja nizek Foto: Leo Caharija
Komunalni prispevek v Brdih ostaja nizek Foto: Leo Caharija

DOBROVO> Če bi občina Brda upoštevala kolikor toliko realno vrednost svoje infrastrukture, torej cest, vodovoda, kanalizacij in ekoloških otokov, bi morala komunalni prispevek, namenjen gradnji teh omrežij, znatno podražiti - tudi za trikrat. A tega v Brdih ne nameravajo storiti in svet občine je za drugo obravnavo dokumentov z novimi merili za obračunavanje dajatve na mizo dobil neke vrste kompromisno rešitev.

Vsak tisočak več je lahko velik strošek

“Za novogradnje v naseljih kot je Podsabotin, kakršnih je po Brdih največ, bi se prispevek podražil v povprečju za 50 odstotkov,” je pojasnil Gvido Modrijan iz podjetja Locus. V teh naseljih, ki imajo ceste, vodovod in ekološke otoke, bi bilo treba za zidavo enostanovanjske hiše z 200 kvadratnimi metri neto tlorisne površine na 500 “kvadratov” veliki gradbeni parceli odšteti 5170 evrov prispevka (zdaj 3430). Na Dobrovem, v Kozani, Medani in Šmartnem, kjer imajo urejeno še kanalizacijo, pa bi prispevek za enako hišo znašal 6639 evrov namesto 5380. Sorazmerno bi se sicer bolj podražila zidava v odročnih vaseh z manj javnih napeljav, je razlagal Modrijan, zlasti zato, ker so doslej tam graditelji lahko uveljavljali olajšave. Vendar komunalnega prispevka ni več moč zniževati na ta način. So pa mogoče druge olajšave.

Župan Franc Mužič je predlog zagovarjal kot zmernega. Kljub vsemu je treba zbrati kaj denarja za gradnjo infrastrukture, je dejal, mladim družinam pa lahko pomagajo kako drugače. A se je izkazalo, da se v svetu občine o tem niso uskladili. Večina svetnikov ne bi bolj obremenjevala mladih, ki bi si zidali dom in jim pri tem vsak tisočak pomeni veliko. Hkrati so ugotavljali, da 50-odstotna podražitev ne bi kaj prida pomagala občini, saj ji “gradnja” po Brdih zdaj nanese zgolj približno 20.000 evrov na leto.

Dražje bo za tretjino

Predlagani kompromis ni dobil podpore. Po posvetovanju med strankami pa je svet sklenil, da bodo komunalni prispevek podražili v povprečju za 30 odstotkov. Kot je pojasnil Mužič, je s tem občina ujela zadnji rok, da uveljavi svoja merila za odmero dajatve. In zagotovila si je predvsem podlago za dogovore s tistimi, ki bi v Brdih kaj gradili za trg. Mednje spadajo investitorji v predvideno naselje manjših stanovanjskih blokov v Podsabotinu, za trg pa naj bi gradili tudi na bližnjem Humu. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano