Prvi v sadjarski Sloveniji

Drugi praznik brkinskih jabolk je dobil letos dodano vrednost - prvi organizirani dan odprtih vrat na 27 kmetijah ob brkinski sadni cesti. Čeprav obisk ni bil ravno navdušujoč, je začetek hvalevreden in spodbuden in bi zato veljalo z akcijo nadaljevati,

Na kmetiji Tomažič na Tatrah so se pripravili na sprejem gostov Foto: Tomo Šajn
Na kmetiji Tomažič na Tatrah so se pripravili na sprejem gostov Foto: Tomo Šajn

PREM, TATRE > Otvoritev Dneva odprtih vrat brkinske sadne ceste, Brkinski večer s Kettejem, je v petek zvečer privabil na grad Prem veliko gostov, med katerimi so bili predstavniki vseh štirih (ob)brkinskih občin, divaške, hrpeljsko-kozinske, ilirskobistriške in pivške. Naštete občine so namreč podprle ta zanimiv projekt, v katerem so združili moči LAS Krasa in Brkinov, Las Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Autentica iz Kopra, KTD Škant Tatre, Društvo brkinskih sadjarjev in novogoriški Kmetijsko gozdarski zavod.

“Naše podjetje je dalo pobudo in organiziralo pred štirimi leti prvo podobno prireditev dneva odprtih vrat ob vinski cesti v slovenski Istri. Zamisel smo ponudili vsem štirim brkinskim občinam in tako je nastal Dan odprtih vrat brkinske sadne ceste, prvi takšen projekt v nevinorodnih območjih Slovenije,” je povedal Matjaž Primc, direktor Autentice, ki je bila eden od nosilcev izvedbe projekta.

Aleš Zidar iz Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, eden od pomembnih organizatorjev dneva odprtih vrat, je na vprašanje, kakšen je bil odziv kmetij dejal: “Ocenjujemo, da je bil zelo dober, saj se je prijavilo kar 27 kmetij z vsega območja Brkinov. Očitno je, da na kmetijah spoznavajo pomen promocije svoje dejavnosti. Poudaril bi tudi, da so vse štiri občine podprle naš projekt.”

Zidar je še povedal, da so v promocijo dneva odprtih vrat vložili veliko truda, saj so poleg velikih plakatov posredovali gospodinjstvom 10.000 promocijskih letakov z vabilom na prireditev. Tudi v medijih so imeli podporo. “Verjetno smo naredili kakšno napako, toda glede na to, da je to prvič, ocenjujem, da smo delo opravili uspešno,” je še dejal Zidar.

Projekt je finančno podprl Evropski kmetijski sklad, ki je prispeval 85 odstotkov od predvidenih 75.000 evrov celotnih stroškov. Visok proračun akcije gre tudi na račun brošure o brkinski sadni cesti v štirih jezikih, ki jo bodo izdali v nakladi kar 26.000 izvodov.

Na Tatrah, kjer je bilo središče sobotnega in nedeljskega dogajanja, je organizacijo prireditev prevzelo domače KTD Škant. Kot je povedal Roman Mahne, predsednik društva, so na prireditvenem prostoru pod velikim šotorom oba popoldneva pripravili pester kulturni in tudi izobraževalni program. V soboto so začeli s predavanjem o predelavi sadja in s kuharsko delavnico ter nastopom tamburaške skupine Vremščica. Večer so zaključili z zabavno glasbenim programom.

Oba dneva so na Tatrah kmetje prodajali svoje sadne pridelke, prikazali so stiskanje jabolk po starem in večer zaključili z zabavnim programom. V soboto so se po brkinski sadni poti s startom in ciljem na Tatrah podali kolesarji, manjša skupina obiskovalcev pa je odšla na voden avtobusni izlet po nekaterih kmetijah ob sadni cesti. Veselo je bilo tudi na kmetiji Turn nad Gornjo Bitnjo, kjer je domači trio Turn zaigral tudi za skupino Fincev, ki so na strokovni ekskurziji po Sloveniji.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano