Nova Gorica želi postati invalidom prijazno mesto

Novogoriška mestna občina želi pridobiti status občine po meri invalidov, ki ga podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije. Danes so pripravili okroglo mizo, na kateri so zbirali predloge in pripombe o tem, kako je občina že prijazna do invalidov in kaj mora v prihodnje še storiti na tem področju.

Novogoriška mestna občina želi pridobiti status občine po meri invalidov, ki ga podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije
Novogoriška mestna občina želi pridobiti status občine po meri invalidov, ki ga podeljuje Zveza delovnih invalidov Slovenije 

NOVA GORICA >Marinka Saksida iz oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Nova Gorica je povedala, da je bilo največ pripomb slišati zaradi počasnega uresničevanja projekta novega varstveno-delovnega centra v Novi Gorici. Stavbo v občini načrtujejo že več let, novogoriška občina je pripravila tudi vso potrebno dokumentacijo, država pa začetek gradnje nenehno odlaga. Novogoriški župan Matej Arčon je v uvodnem nagovoru povedal, da si bodo na občini prizadevali, da bi projekt izgradnje nove stavbe kar najhitreje tudi uresničili.

Listina Občina po meri invalidov je priznanje občini, da dela v dobro invalidov, v Novi Gorici pa načrtujejo, da jo bodo uspeli pridobiti v začetku prihodnjega leta. Pobude in pripombe bodo zbirali še nekaj časa na Medobčinskem društvu invalidov Goriške.

Nova Gorica je že prijazna invalidom

Pri pripravi analize je sodelovala tako strokovna kot zainteresirana javnost v občini, z njo pa so podali pregled stanja po različnih področjih življenja in dela ter njihove prilagoditve invalidom. Na podlagi te analize bodo v prihodnjih mesecih pripravili še akcijski načrt s predlogi o tem, kaj morajo na območju občine še narediti, da bodo kar najbolj primerni pogoji za življenje invalidov.

Svoje sodelovanje z invalidi in njihovimi organizacijami ter programe so predstavili novogoriška Ljudska univerza, knjižnica ter avtobusni prevoznik Avrigo. Sodelujoči so v razpravi povedali, da bi listino lahko Nova Gorica že imela, saj je za invalide dobro poskrbljeno in ima celo nekaj stvari, ki jih druge občine s statusom še nimajo.

STA


Najbolj brano