Sosede moti gradnja doma starejših v Olmu

Gradnja doma upokojencev je razvnela strasti med prebivalci Olma. Predvsem v Ulici Generala Levičnika so ogorčeni in terjajo odgovore glede slabših bivalnih razmer in morebitnih poškodb, ki jih bodo zaradi gradnje utrpeli njihovi domovi.

Gradnja doma upokojencev v Olmu je razjezila predvsem stanovalce Ulice  Generala Levičnika. Foto: Nataša Hlaj
Gradnja doma upokojencev v Olmu je razjezila predvsem stanovalce Ulice Generala Levičnika. Foto: Nataša Hlaj

OLMO> Kot pravi Robert Starc, predstavnik skupine stanovalcev iz Ulice Generala Levičnika 66, jih žuli predvsem to, da jih o začetku gradnje nihče ni obvestil.

“Vse se dogaja z nenavadno hitrostjo. Najprej so ogradili gradbišče, nato so kmalu zatem pripeljali težko mehanizacijo, zdaj pa že kopljejo gradbeno jamo in to le nekaj metrov od naših domov,” se jezi sogovornik. Tamkajšnje krajane je pogrelo, da so gradbinci brez vprašanj porušili nasipe, s katerimi so stanovalci skrbeli za varovanje svojih domov. Soseska se namreč nahaja v manjši kotlini, kjer so že od nekdaj težave z odvodnjavanjem meteornih voda, kar je problematično predvsem ob večjih nalivih.

“V ospredje je bil vedno postavljen le interes MOK, da z gradnjo pridobi na ekonomski in politični moči. To je vse prej kot primerna lokacija za gradnjo doma upokojencev,” meni Starc. Sosedi bodočega medgeneracijskega središča, v katerem bodo v prihodnje zgradili še oskrbovana stanovanja za upokojence, so prepričani, da se jim bodo zaradi gradnje, ki ne upošteva njihovih želja in pripomb, izrazito poslabšali življenjski pogoji.

Gradnja doma starejših občanov v Olmu je v domeni ptujskega doma upokojencev, ki bo v celoti poskrbel za financiranje te naložbe. Stavba bo imela štiri nadstropja in klet, pred domom pa bo predvidoma 30 parkirnih mest. Enot bo predvidoma 95, sobe bodo dvo- oziroma triposteljne, sprejeli pa bodo lahko 200 oziroma 250 upokojencev. Gradbeno-obrtniška dela bodo stala 5,3 milijona evrov, nakar bo sledil še razpis za izbiro izvajalca, ki bo poskrbel za notranjo opremo in inventar. Rok za izgradnjo doma se izteče čez 15 mesecev.

“Življenje na tej lokaciji bo postalo neznosno. Zmanjšanje količine svetlobe, povečan hrup, izpušni plini, slab zrak, omejeno gibanje, znižanje cen nepremičnin ... vse to se nam obeta,” namiguje Starc. Pravi, da v to naselje sodi park, naprej v dolino pa takšna stavba, ki ne bo megalomanska in bo upokojencem nudila kakovostno preživljanje starosti. Sogovornik trdi, da se Slobodan Popovič, njihov predsednik krajevne skupnosti, sploh ni dejavno zavzel za iskanje primernejših rešitev. Še več. Starc navaja, da naj bi krajane celo napeljeval k prodaji stanovanj, saj naj bi v prihodnje naselje postalo poligon za novodobne gradbeniške posle. “Vsa naša pismaMOK in KS so ostala brez odgovorov. Pravijo nam, da nismo pravočasno in pravilno podajali pritožb in mnenj, kljub temu da smo vse poslali pisno in priporočeno, kar lahko tudi dokažemo,” zagotavlja Starc.

Zanimivo, da Popovič za PN razlaga, da so s tamkajšnjimi krajani dosegli konsenz in so “v 99 odstotkih upoštevali njihove želje in zahteve.” Podobno je tudi mnenje direktorice Doma upokojencev Ptuj Kristine Dokl (naložba sodi pod njihovo okrilje). Pravi, da so projekte pripravili na osnovi občinskega podrobnega prostorskega načrta, pri čemer so upoštevali pogoje in pridobili vsa potrebna soglasja. “Upravna enota je dvakrat razpisala javno razpravo in vsakdo je imel možnost podati pripombe. Mi imamo v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki nam omogoča gradnjo,” je odločna Doklova.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano