V Truškah so odprli hiške slovenske Istre

Idilične Truške so vas, ki leži 12 kilometrov izven Kopra. “Tako daleč od obale,” potarna slovenski turist, medtem ko Nemec pripomni, da ne more verjeti, da bi ga lahko tako blizu mestnega središča pričakal drug svet, kjer vladata narava in mir.

Hiške v Truškah so že pritegnile zanimanje. Prvi gostje, ki bodo preskusili alternativno počitnikovanje, so iz Slovenije,  za njimi bodo prišli  Nemci.    Foto: Jaka Jeraša
Hiške v Truškah so že pritegnile zanimanje. Prvi gostje, ki bodo preskusili alternativno počitnikovanje, so iz Slovenije, za njimi bodo prišli Nemci.  Foto: Jaka Jeraša

TRUŠKE > S takšnimi diametralno nasprotnimi komentarji se skoraj vsakodnevno srečuje Mateja Hrvatin Kozlovič, ki se je odločila, da bo v rojstnih Truškah turistom, željnim alternativnega počitnikovanja, ponudila bivanje v hiškah slovenske Istre.

Tri montažne hiške s pogledom na bližnje vasi v zaledju (Lopar, Marezige ...) in celo Koprski zaliv so umestili v naravno okolje, v bližini so nasadi fig, vinske trte, različno sadno drevje, oljke, sredozemska zelišča (lovor, sivka, rožmarin, drobnjak) in manjši zelenjavni vrt. Gostje si bodo lahko sami nabrali sezonsko zelenjavo ali kupili košarico domačih istrskih dobrot, od marmelad in vina do oljčnega olja in drugih lokalnih dobrot. Tudi zato je imperativ turistične zgodbe, ki se ga bo njena snovalka strogo držala, alternativni ekološki način spoznavanja arhitekturne, naravne in kulturne dediščine slovenske Istre. Kot pravi Mateja Hrvatin Kozlovič, ne namerava odstopati od zasnove, ki predvideva pristno sožitje z naravo.

NATAŠA HLAJ

Več o hiškah pišemo v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano