Lanthierijev dvorec je še v zraku

Kljub napovedim o skorajšnjem pričetku obnove osrednjega dela Lanthierijevega dvorca, je ta še vedno v zraku. Občina je za izvajalca izbrala družbo Strabag, a je drugi ponudnik, družba Stavbenik in družba GIVO v skupnem nastopu, na občino vložil zahtevek za revizijo.

Začetek obnove osrednjega dela Lanthierijevega dvorca je še vedno v zraku. Foto: Jaka Jeraša
Začetek obnove osrednjega dela Lanthierijevega dvorca je še vedno v zraku. Foto: Jaka Jeraša

VIPAVA > Vipavci se bojijo, da bi ta ogrozila pravočasno izvedbo obnove, za katero so pridobili tudi evropski denar.

Potem ko je Vipavcem lani uspel veliki met in so po skoraj dveh desetletjih načrtovanja in iskanja možnosti za obnovo ter oživitev Lanthierijevega dvorca sredi Vipave na razpisu ministrstva za kulturo pridobili tri milijone evrov za obnovo osrednjega dela dvorca, se je za občino pravo delo šele začelo.

Revizija odmika evropski denar

Po izdelavi projektov za izvedbo in pripravi ter izvedbi razpisa za izbiro izvajalca je začetek obnove še vedno v zraku. Po sprejetem planu bi morali dela začeti v tem mesecu, a Vipavci se bojijo, da utegne morebitna revizija začetek del zamakniti. To pa bi ogrozilo pravočasno izvedbo obnove, za katero je občina pridobila tudi denar Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot smo izvedeli, na občini že pripravljajo odgovor na revizijski zahtevek iz družb Stavbenik in GIVO Ljubljana, ki sta se na razpis prijavili v skupnem nastopu.

Še leto dni časa

Če bo odgovor zadovoljiv in se bo postopek tu zaključil, bi lahko občina relativno hitro podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem, družbo Strabag. “Drugače pa se zna vse skupaj zavleči in obstaja nevarnost, da obnove ne bomo uspeli zaključiti pravočasno, to je do junija prihodnje leto. Tako pa ne bi mogli koristiti odobrenega denarja,” pravi tajnik občine Jože Papež. Občina je sicer prihodnost dvorca zastavila v tesni povezavi z Univerzo v Novi Gorici. Ta namerava vanj preseliti svoj visokošolski program vinogradništva in vinarstva. V osrednjem delu dvorca nameravajo urediti še center za raziskave vina in vinoteko, prostore za protokolarne dejavnosti univerze in občine, muzej vinogradništva in vinarstva, del dvorca pa naj bi namenili turistični ponudbi.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano