Zakaj niso prej poklicali arheologov?

Obnovitvena dela v piranskem mandraču stojijo že lep čas. Zaradi nepravilnosti odgovornih, ki je pripeljala do devastacije obalnega zidu, so nastopili inšpektorji, ki so zahtevali povsem novo strokovno dokumentacijo. Ta je trenutno v polni pripravi, nadaljevanja del se nadejajo na jesen.

Prej na deponijo  nemarno odvržene kamnite elemente bodo morali sedaj natančno popisati v posebnem katalogu in pripraviti načrt za njihovo ponovno vgradnjo  Foto: Lea Kalc Furlanič
Prej na deponijo nemarno odvržene kamnite elemente bodo morali sedaj natančno popisati v posebnem katalogu in pripraviti načrt za njihovo ponovno vgradnjo  Foto: Lea Kalc Furlanič

PIRAN> Kot kaže, je bil prvi greh storjen že pri izpeljavi postopka za arheološke raziskave. Naši neuradni viri pravijo, da se te po zakonu o varstvu kulturne dediščine vodijo s samostojnim postopkom, vendar vsekakor praviloma pred pričetkom posegov sanacije in obnove. In da je neustrezno, da se izvajajo šele sedaj, ko je dobršen del originalnega mandrača uničen.

Zakaj so čakali z odločbo?

Neuradno smo izvedeli še, da naj bi bila v mandraču (kjer so obnovitvena dela zagnali v začetku decembra) sredi januarja na ogledu posebna komisija arheologov, imenovana s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine v Ljubljani. Na podlagi njenih ugotovitev in 27. člena dediščinskega zakona je bilo območje mandrača v začetku februarja razglašeno za arheološko najdišče, zato pa so tudi bile zahtevane arheološke raziskave.

LEA KALC FURLANIČ

Več o dogajanju v piranskem mandraču pišemo v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano